NAJAVE

Han u Sarajevu 28. marta, dan kasnije u Beogradu

Najavljeno je i njegovo obraćanje poslanicima i delegatima Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH

S. N.

26.3.2019

Komesar za proširenje Evropske unije i politiku susjedstva Johanes Han (Johannes Hahn) posjetit će Sarajevo 28. marta ove godine.

Kako je objavljeno na stranici Evropske komisije, on će iz glavnog grada Bosne i Hercegovine otputovati u Beograd, gdje će biti 29. marta.

Han je još ranije najavio posjetu Sarajevu. Govoreći u Evropskom parlamentu, prilikom usvajanja Rezolucije o situaciji u BiH, on je rekao da namjerava krajem marta biti u Sarajevu.

Prema saznanjima "Dnevnog avaza", Han će se susresti s izabranim zvaničnicima i političkim liderima u BiH, a obratit će se poslanicima i delegatima Predstavničkog i Doma naroda na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine BiH.

Očekuje se da će komesar za proširenje EU ponoviti poznate stavove Brisela kada je BiH u pitanju. U prvom redu to je hitno formiranje vlasti na svim nivoima da bi se pristupilo provođenju reformi i time deblokirao put prema EU.

Han, kao i drugi funkcioneri EU, stalno upozorava da se ne smije odlagati formiranje vlasti, jer se time odlaže i dodjeljivanje statusa kandidata našoj državi za pregovore o članstvu u EU.

Nepostojanje novih vlasti, međutim, blokira i ulazak BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), što je posebno bitno za poslovnu zajednicu u našoj zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.