REAKCIJE

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija osudio napad na fotografa Žurnala

Traže od organa za provođenje zakona da poduzmu predviđene mjere za ovaj slučaj

Huso Ćesir ispred firme "Bosnaplast". Printscreen

Avaz.ba

28.3.2019

Na fotoreportera portala Žurnal Adija Kebu danas je u Sarajevu fizički nasrnuo predsjednik Općinskog odbora SDA Novi Grad Sarajevo Huso Ćesir. Kebo je napadnut tokom obavljanja zadatka fotografirajući ulaz u firmu ''Bosnaplast'', o čijem je poslovanju ovaj portal izvještavao. U trenutku nasrtaja Kebo se nalazio na trotoaru prekoputa firme, na javnoj površini.

Nakon osuda Društva novinara Bosne i Hercegovine, Američke ambasade u BiH, oglasili su se i iz OSCE-a.

Oštro osuđujem fizički napad političara na fotoreportera Žurnala Adija Kebu (koji je napadnut) dok je danas radio svoj posao u Sarajevu, BiH. Nasilje nad medijima je neprihvatljivo i mora biti propisno sankcionirano. Pozivam vlasti da brzo istraže slučaj - naveo je predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir (Désir).

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad, a od političke stranke kojoj Ćesir pripada da osudi njegovo ponašanje. 

- Na kraju, upozoravamo javnost da su novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja te pozivamo institucije za provođenje zakona, političke strukture i javnost u cjelini da je posljednji čas da se ovaj trend zaustavi i spriječi potpuni kolaps slobode izražavanja kao jednog od osnovnih preduvjeta demokratije - saopćeno je iz Društva novinara BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.