ODLUKE

Zašto svake sedmice „sastanče“ Čavaljuga, Bogunić, Izetbegović....

Kako je moguće da ministri Vlade KS idu na noge dekanesi koju je rektor razriješio, pitaju se u ministarstvu

Čavaljuga: Sporna pozicija v.d. dekana

Piše: A. NUHANOVIĆ

31.3.2019

Uprkos odluci Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) da Semra Čavaljuga nije vršiteljica dužnosti dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu i da je njen rad time nezakonit, ministri Vlade Kantona Sarajevo ovih dana održali su s njom sastanke.

Ušutkivanje rektora

Tako su Medicinski fakultetu i v.d. dekanesu Čavaljugu u srijedu posjetili Zineta Bogunić ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS, njen pomoćnik Sifet Kukuruz i Amel Kovačević, kantonalni ministar finansija. Sastanku je prisustvovala i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović, koja je uprkos činjenici da je Čavaljuga razriješena dužnosti svojim prisustvom pokazala na čijoj je strani.

- Kako je moguće da ministri Vlade KS idu na noge dekanesi, koju je rektor razriješio funkcije a njegovu odluku potvrdio Upravni odbor, bez obzira što ju je Nastavno-naučno vijeće (NNV) ponovo imenovalo. Na ovaj način pokazuju da prihvataju rad v.d. dekanese vršeći time, očito, pritisak na inspekcijske i pravosudne organe koji postupaju u njenom slučaju – tvrdi dobro upućen izvor iz ministarstva.

Inače, ministri Kovačević i Bogunić izrazili su spremnost da se ulože dodatni napori kako bi se prevazišli problemi proizašli iz dosadašnjeg procesa integracije Univerziteta u Sarajevu na Medicinskom fakultetu i nastavnoj bazi, Kliničkom centru.

Izetbegović: Nadgleda i upravlja

Ova ekipa, kako saznajemo, sastat će se i u ponedjeljak u kabinetu ministrice Bogunić. Inicijator okupljanja je Kukuruz, za kojeg je potvrđeno da slijepo izvršava sva naređenja direktorice Izetbegović  i koji je bio njena produžena ruka u rušenju dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

Naime, po Kukuruzovim nagovorima bivši ministar obrazovanja Elvir Kazazović donosio je odluke suprotne Zakonu, navodeći da dr. Gavrankapetanović ne može predavati na Medicinskom fakultetu, s kojeg je otjeran.

Na sastanak je pozvan i rektor, kojeg će pritiscima pokušati ušutkati ili na kojeg će izvršiti pritisak da podrži izbor Čavaljuge. No, ukoliko ne uspiju onda će rektor biti njihova meta jer im jedini remeti planove.

Poluge vlasti

- Pomenuti ljudi žele da ovladaju Univerzitetom, a da bi u tome uspjeli moraju srušiti rektora. Pokazali su da neće da postupaju po njegovim rješenjima, sada žele da poluge vlasti budu u njihovim rukama – tvrdi naš izvor.

Ne pošuju odluke suda

Kolika je samovolja dekanese Čavaljuge pokazuje i to da na Medicinski fakultet još nije vraćen dr. Gavrankapetanović

- Mjera osiguranja, donijeta prije dva mjeseca, nije izvršena. Predali smo podnesak Općinskom sudu u Sarajevu, kojim tražimo donošenje mjere kažnjavanja -  ističe  Maida Galijatović, jedna od advokata iz tima prof. dr. Gavrankapetanovića.

Nije provedena ni odluka Općinskog suda o povratku dr. Kemala Dizdarevića na posao na KCUS.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.