HERCEGOVINA

Čapljinci oduševljeni odlukom Doma naroda Parlamenta FBiH

Čapljina: Rijetka sredina koja nije dozvolila devastaciju

Avaz.ba

2.4.2019

Nakon što je Vlada Federacije BiH uputila Prijedlog zakona o uspostavi grada, za šta je sadašnja čapljinska općina ispunila sve potrebne uvjete iz Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na redovnoj sjednici donio je odluku o proglašenju Čapljine gradom.

Tu odluku Čapljinke i Čapljinci dočekali su s velikim zadovoljstvom i odobravanjem, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Općine Čapljina.

- Čapljina odavno ima urbanu fizionomiju, tako da mi nismo nešto posebno euforični. Poznato je da je Čapljina još iz bivše države jedna od najljepših i najuređenijih urbanih sredina. Posebno treba naglasiti da je Čapljina jedna od rijetkih sredina koja nije dozvolila devastaciju grada neposredno nakon rata. Uvijek su se poštivala pravila struke pri planiranju širenja grada, odnosno izgradnje novih prometnica, zgrada, parkova - kazao je gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Urbanistička gradnja, široke ulice i trotoari, brojne zelene površine i moderno uređeni parkovi, dječija igrališta, čapljinska šetnica – riva... ovaj grad sunca, kamena, vode i cvijeća čine prepoznatljivim te poželjnim za život i u široj regiji.

- Ne treba zanemariti turistički i poljoprivredni potencijal čapljinskog podneblja koji će zasigurno dosegnuti značajnija ostvarenja kroz mnogobrojne mogućnosti koje status grada pruža. Čapljina kao grad može aplicirati i za nešto veća novčana sredstva iz raznih evropskih fondova kroz kvalitetne projekte koje je EU već prepoznala, što garantira nove prilike za razvoj i napredak te tim uspješniju i ljepšu, našu Čapljinu, naš cvijet Hercegovine - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Općine Čapljina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.