AKTUELNO Lider SBB-a gostovao na N1 televiziji

Fahrudin Radončić: Dragan Čović pravi jednu grešku

On je zaboravio da je SDA osvojila 25 posto bošnjačkih glasova, ne želi drugog partnera

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, za N1 je kazao da nije razgovarao niti će razgovarati s Draganom Čovićem i HDZ-om o ulasku SBB-a u vlast.

Njegov stav je da Čović ne može uvlačiti SBB u nešto što SBB ne zanima kada je formiranje vlasti u FBiH i BiH u pitanju.

- Čović pravi jednu grešku. Jedinog partnera kojeg vidi je SDA. On je zaboravio da je SDA osvojila 25 posto bošnjačkih glasova. On ne želi drugog partnera. Tu je bio precizan. Ko će doći sa SDA - on nema pravo da se miješa. Nismo razgovarali, niti ćemo. Zašto bi nas Čović uvlačio u nešto što nas ne zanima - poručio je Fahrudin Radončić.

Što se tiče samog formiranja vlasti, Radončić je istakao da je odluka Demokratske fronte da uđe u pregovore umnogome olakšala poziciju SBB-a.

- DF se prijavio da želi koalirati. Time je olakšana pozicija SBB-a, da ne moramo biti dio tog voza. Nije napravljen ni taj famozni srpski blok, gdje SNSD nije mogao dobiti PDP i SDS, pa ne postoji razlog da SDA sama ne ide sa SNSD-om i HDZ-om - izjavio je Radončić.

Ocijenio je da je SDA, iznenađujuće, igrala samo na jednu kartu - Bh. blok, a da je u razgovoru sa Šefikom Džaferovićem kazao da SDA i SBB moraju prvo riješiti međustranačke probleme.

- Džaferović je bošnjački član Predsjedništva, on je posrednik. Ako vas član Predsjedništva pozove - red je da popijete kafu s njim. Oni sa DF-om ne mogu napraviti kantonalne vlade, nemaju kapacitet ni u Tuzlanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Kantonu Sarajevo. Nemaju poslanika. Mi s našim partnerima iz SDA nismo razgovarali ni o kakvoj poziciji. Mi nismo mogli, ni htjeli da damo uvjete. Džaferović je razuman političar. Oni su spremni da cijeli set pitanja razmotrimo među strankama i razgovaramo - kazao je Radončić. 

Što se tiče formiranja vlasti - Radončić je poručio da "ne može svanuti prije zore".

- Mora se odrediti mandatar, da ima 30 dana da obiđe lidere i predloži kabinet. Nemamo mandatara. Nema potrebe da pričamo o ulasku u vlast ako nije određen mandatar. Ako i kada se odredi - mi ćemo kao ozbiljni ljudi primiti mandatara i s njim razgovarati - izjavio je Radončić za N1.

U videu možete pogledati šta još Radončić kaže o porukama komesara Hana, da li je tražio Mehmedagićev odlazak, okupljanju LGBT populacije i predstojećoj paradi ponosa u Sarajevu...

NA VRH

Podijeli članak na