BOGATSTVO RAZLIČITOSTI

Mališani iz Foče oduševljeni posjetom džamijama

Toni je došao kući pun lijepih utisaka i toliko mi je rekao podataka o islamskoj religiji koje ni ja nisam znala. Jako lijep gest, jedan od komentara na Facebook stranici škole „Sveti Sava“

Mališani i učiteljice ispred Aladža džamije

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

5.4.2019

Kratka vijest o posjeti mališana iz Osnovne škole „Sveti Sava“, s učiteljicama Jelenom Kovač i Marijom Krnojelac, Atik Ali-pašinoj i Aladža džamiji u Foči izazvala je na stotine pozitivnih komentara.

- Ljubazno su nas dočekali Emina Sarić-Krajišnik i Dženan Krajišnik, koji su nam ispričali nešto više o njihovoj religiji i vjerskom objektu. Djeca su bila oduševljena – objavljeno je na Facebook stranici škole.

Lijep gest

Uslijedili su i pozitivni komentari.

- Toni je došao kući pun lijepih utisaka i toliko mi je rekao podataka o islamskoj religiji koje ni ja nisam znala. Jako lijep gest. Djeca treba da upoznaju običaje i tradiciju pripadnika druge vjeroispovijesti. To je moja nekadašnja Foča. Na lokalnom nivou pokazati ljudskost, poštovanje i toleranciju. Konačno nešto normalno, a kad nam je normalno postala vijest, onda je to pokazatelj koliko smo postali nenormalni – piše u komentarima.

Prema riječima Dženana ef. Krajišnika, imama u MIZ Foča, posjeta je protekla uz milion dječjih pitanja, oduševljenje mališana kaligrafijom Aladža džamije, kao i njenom akustičnošću, te su svi željeli isprobati kako zvuk odjekuje u objektu.

Iskrena namjera

  - Na putu do Atik Ali-pašine džamije razgovarali su o vanjskom izgledu džamija, pa su među prvim pitanjima bila ona o munari, njima zanimljivog izgleda, zatim o izuvanju prilikom ulaska, uređenju unutrašnjosti, od tepiha do lustera... baš ono iskreno, dječije. Kako je razgovor tekao, pitanja su bila sve ozbiljnija, pa su željeli saznati nešto više o Kur'anu, specifičnosti arapskog pisma i pisanja zdesna nalijevo, o postu muslimana i načinu obavljanja molitve, tespihu, minberu, mihrabu, mahrami, o svemu što su vidjeli – kaže Krajišnik.

Ef. Krajišnik: Raduju me reakcije

Na pitanje učiteljice žele li opet doći, djeca su uzvratila pitanjem mogu li to učiniti već sutradan.

- Djeca su iskrena, čistog srca i mi uveliko oblikujemo njihove ličnosti. Raduju me i reakcije drugih ljudi koji u ovoj posjeti vide iskrenu namjeru učenja djece pravim vrijednostima, od upoznavanja drugih religija, do učenja poštovanja drugog i drugačijeg, jer bogatstvo je upravo u toj različitosti – ističe Krajišnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.