ZANATI

Jedinu bijeljinsku obućarku održala ljubav prema poslu

U ovom, kao i u svakom drugom poslu, kaže Milica, treba permanentno učiti, biti u trendu, kako to kažu mladi ljudi

Đukić: Opstaju samo najbolje i najupornije zanatlije

LJ. LJUBOJEVIĆ

8.4.2019

Obućarske radnje u Bijeljini mogu se izbrojati na prste jedne ruke. Stari zanati tiho i postepeno izumiru. Od zanatlija opstaju samo oni najbolji i najuporniji. Jedina obućarka u Bijeljini, Milica Đukić, više od četiri i po decenije bavi se izradom kožne galanterije i popravkom obuće. Nekad je Milica radila u tuzlanskoj „Aidi“, gdje je provela pune 22 godine kao tehnolog gornjih dijelova obuće. Kraće vrijeme, u godinama rata, radila je u bijeljinskom „Zenitu“.

Malo preduzeće

- Dvije godine provela sam u Njemačkoj. Kada sam se vratila, nabavila sam mašine za popravak obuće. Nisam se zadržala samo na tome. Uz izradu i popravku obuće, bavim se i izradom kožnih jakni, rukavica, kaiševa, torbi. Održala me ljubav prema ovom poslu. Svojevremeno sam željela otvoriti malo preduzeće za izradu i proizvodnju obuće, ali je to bio prekrupan zalogaj za mene. Sjećam se da sam svojevremeno u mašine investirala više od 20.000 KM. Prvo sam popravila svoju obuću, da bih nakon toga počela i s popravkom obuće za druge - priča Milica.

Ističe da se bavi i modeliranjem obuće. Od jednog modela, zamjenom peta, kaže Milica, može se dobiti potpuno novi model obuće. Milica kaže da je ranijih godina često posjećivala sajmove obuće u regionu, usvajajući sve ono što bi joj moglo pomoći u izradi novih modela. U ovom, kao i u svakom drugom poslu, kaže Milica, treba permanentno učiti, biti u trendu, kako to kažu mladi ljudi.

Dobri radnici

Jedina bijeljinska obućarka kaže da su je mnogi ocjenjivali kao strogog poslodavca, ali je ona samo insistirala na tome da se svaki popravak obuće obavi kvalitetno i da mušterije budu zadovoljne.

- Ne trebaju meni u radnji manekeni, već mi trebaju dobri i odgovorni radnici, koji su posvećeni poslu kojim se bave - kaže Đukić, ističući da je i opstala u ovom poslu toliko dugo zato što je slijedila svoj životni moto, jer je istrajna i voli ono što radi.

Muzička porodica

- U mojoj porodici svi su se bavili muzikom. Suprug je penzionisan kao profesor solfeđa, kćerka Maja radi kao profesor muzike u Istočnom Sarajevu, dok druga kćerka Snježana radi kao vanredni profesor muzike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Uz kćerke sam i ja naučila svirati klavir - priča s neskrivenim ponosom majka dvije uspješne profesorice muzike i baka četvero unučadi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.