MALVERZACIJE

Direktor "Lutrije BiH" Edhem Pašukan unajmio prostore od aktivista SDA

Bračni par Dučić iznajmljuje prostor „Lutriji“ za 750 KM, a organizirali su predizborne skupove SDA

Pašukan: Promijenio izjavu

Piše: K. KEŠMER

6.4.2019

Dok ga na dobro plaćenoj funkciji drži SDA, direktor „Lutrije BiH“ Edhem Pašukan vrijeme koristi da u ime firme koju vodi sklapa unosne ugovore za one koji pomažu njegovoj stranci.  

Kako saznajemo, Pašukan je tokom svog vladanja „Lutrijom“, koje traje već devetu godinu, u ime ove državne kompanije potpisao veliki broj ugovora s privatnim licima, uglavnom aktivistima SDA, o unajmljivanju prostorija.

Većina tih ugovora ide samo u korist iznajmljivača, a nikako „Lutrije“.

Vlasnik restorana

Prema određenim nezvaničnim informacijama, ugovori su sporni i zbog toga što su sklapani po krivotvorenoj dokumentaciji, koja je imala za cilj utaju, odnosno izbjegavanje plaćanja poreza, čime je, dakle, prevarena i Porezna uprava FBiH.

Sklapani su i ugovori o najmu prostora koji formalno-pravno ne ispunjavaju zakonske uvjete, jer se radi o bivšim frizerskim salonima ili kafanama.

Jedan od ugovora koji se spominje kao sporan jeste onaj koji je Pašukan u ime „Lutrije“ potpisao s Mustafom i Amelom Dučić. Mustafa je vlasnik sarajevskog restorana „Popay“.

Bračni par Dučić iznajmio je „Lutriji“ poslovni prostor u ulici Patriotske lige u naselju Jezero. Dučić je, inače, u svom restoranu organizirao predizborne skupove za SDA. Tu je promovirana i čuvena voda s likom Sebije Izetbegović.

„Lutrija“ u ulici Patriotske lige: Prostor unajmljen od Dučića. S. Saletović

Kontaktirali smo Dučića, koji nam je potvrdio da on i supruga iznajmljuju prostorije „Lutriji“.

- Već godinama. Imali smo tu frizerski salon, a kada je supruga prestala s radom, mi smo to iznajmili. Dobivamo 750 KM mjesečno. To je jedan od najmanjih ugovora koje „Lutrija“ ima - kaže Dučić.

Pitali smo ga i je li organizirao skupove SDA.

- To je tačno. Bila je večera, sokovi... Nešto je plaćeno, nešto preko boračkih udruga - navodi Dučić.

Opsežne istrage

Osim toga, kako saznajemo, Pašukan je u ime „Lutrije“ potpisao ugovor i s Hilmijom Garibovićem, koji je nekoliko puta hapšen i protiv kojeg su vođene opsežne istrage. Garibović je „Lutriji“ iznajmio prostor u sarajevskom naselju Kovačići.

„Lutrija“ u sarajevskom naselju Kovačići: Prostor unajmljen od Garibovića

O svim navodim pitali smo i direktora „Lutrije“ Edhema Pašukana.

- Nijedan ugovor nije štetan. Imamo desetine ugovora o iznajmljivanju na lokacijama gdje želimo da radimo. Ta dva ugovora koja spominjete su dva od njih desetine i ugovoreni su prije nekoliko godina. Prostori nisu sporni, niti su neuslovni. Da li je dokumentacija sporna, ne mogu tvrditi, ali sam siguran da su sklopljeni samo iz potreba „Lutrije“ – kazao je Pašukan.

No, nakon ove izjave, Pašukan nas je ponovo pozvao.

- Molim vas, navedite da mi nemamo ugovore s tim licima - rekao je on.

Reagirao na ranije navode

Pašukan je u izjavi koju nam je dao reagirao i na ranije tekstove u kojima smo pisali o tome da je na poziciji već devet godina i da ga tu čuva SDA. On je kazao da to nije tačno i da postoje procedure prema kojima se ljudi imenuju i razrješuju dužnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.