MANIFESTACIJE

U Vijećnici uručene Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva

Laureati Bogić Bogićević, Franjo Topić i Fahrudin Smajlović

Piše: M. R. S. - A. Ša.

6.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća (GV) koja je večeras održana u Vijećnici dodijeljene su Šestoaprilske nagrade. 

U prisustvu brojnih zvaničnika najviša gradska priznanja povodom 6. aprila uručena su Bogiću Bogićeviću, Franji Topiću i Fahrudinu Smajloviću.

Priznanje "Počasni građanin Grada Sarajeva" dodijeljeno je maestru Mikelanđelu Pistoletu (Michelangelo Pistoletto), dok je "Plaketa Grada Sarajeva" pripala Sadeti Dervišević Satki za doprinos koji je dala u ratu kao medicinska sestra.

Iz oblasti privrede i sporta nije bilo kandidata koji su predloženi Gradskom vijeću.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je da je 6. april jedan od najznačajnijih datma u historiji grada.

- Simbol smo stalne borbe protiv fašizma. Uvijek smo bili na pravoj strani historije, demokratije i ljudskih sloboda - kazao je Skaka.

Istaknuo je da se stalno radi na novim projektima kako bi svi građani Sarajeva bili zadovoljni.

- Fokusirani smo na savremene tokove i razvojne potencijale koje svakodnevno osnažuju našu poziciju. Sigurno smo u svoje sposobnosi da ne napuštamo tako lako svoja ognjišta. Živimo zajedno - rekao je Skaka.

Prva nagrada Sarajevska pahuljica dobila je malonogometna reprezentaacija BiH osoba sa dijabetesom. Miran Gvozdić je pruzeo nagradu, a uručio mu je Abdulah Skaka.

Nagradu grada dobio je Elvir Karalić osnivač Pomozi.ba za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost i humanost.

Plaketu grada Sarajeva dobili su:

Sadeta Dervišević, medicinska sestra

Muhamed Bikić, novinar publicista

Posthumno plaketa grada dodijeljena je slovenskom publicisti i ratnom reporteru Ivi Štandekeru, kao i prof. dr. Jasmin Džindo.

Počasni građanin grada Sarajevo su glumica Mirjana Karanović, Kris Smit (Chris Smith), američki kongresmen, Mikelanđelo Pistoleto, slikar, Krunoslav Cigoju, hrvatski operni tenor (posthumno), te Brus Dikinson (Bruce Dickinson), Iron Maiden

Mirjana Karanović je kazao da je njena ljubav sada ozvaničena.

- U vezi smo Sarajevo i ja od sredine osamdesetih godina. Sada imam i zvaničan dokument da sam postala Sarajka. Mnogo vam hvala zbog toga. Volim ovaj grad, ove ljude - rekla je vidljivo dirnuta Karanović.

Prilikom preuzimanja nagrade Bogić Bogićević, bivši član Predsjedništva nekadašnje SFRJ je kazao da je počašćen Šestoaprilskom nagradom.

- Počašćen sam Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva. Obavezuje me na zahvalnost svima koji su branili i odbranili ovaj grad. Posebno sam zahvalan onima koji više nisu sa nama. Zahvaljujem svim građanima Sarajeva i ovdje i koji su morali svoj dom potražiti negdje drugo. Nagrade se nikad ne traže, a rijetko kad odbijaju. Nagrada me obavezuje i nosi posebnu odgovornost da je opravdam u svom daljem radu. Moj rad često nije nailazio na odobravanja. Kod nekih nije bilo logično to što sam radio. Sve što sam radio, bilo je iz ubjeđenja da je to ispravno i ponovio bih sve. Ovaj Grad je imao tešku i burnu prošlost. Preživio osvajanja, požare, okupacije i opsadu. Posljednja opsada odnijela je 11. 541 život i 1.601 dijete.

Onaj koji ne uvažava i ne poštuje život drugog čovjeka, ne zaslužuje ni vlastiti život. Građanima Sarajeva želim bolji život. Ovo priznanje ima i novčanu nagradu. Postoje mnoge ustanove kojima je pomoć neophodna i stoga se odričem novčane nagrade u korist Roditeljske kuće u Sarajevu - kazao je Bogičević.

Mnogobrojnim zvanicama obratio se i Franjo Topić, predsjednik HKD „Napredak“. On je kazao da Šestoaprilska nagrada nije samo za njega, već i za bogosloviju i institucije kojima je posvetio životni vijek.

- Ova nagrada nije samo meni nego Bogosloviji i institucijamama kojima sam posvetio svoj životni vijek. Pojedinac ne može ništa učiniti. Zajedno ćemo učiniti čudesa. Pojedinac treba da radi za sebe, ali i opće dobro. Naše je samo što smo drugima dali - kazao je Topić.

Fahrudin Smajlović, koji je dao nemjerljiv doprinos u području medicine, kazao je da mu je izuzetna čast što je jedan od dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

- Šta reći nakon Bogića Bogičevića. Izuzetna mi je čast da sam jedan od radiologa dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva - kazao je Smajlović.

Prigodnom programu kojim je obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva organiziranom u gradskoj Vijećnici prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, međunarodne zajednice i diplomatskog kora te prijatelji i gosti iz partnerskih i bratskih gradova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.