ODLUKE

Medicina mora vratiti dr. Nabila na posao

Zahtjev Sudu u ime Medicinskog fakulteta podnijela neovlaštena osoba, suspendirana dekanesa Čavaljuga

Piše: S. KURT

8.4.2019

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je odluku Upravnog odbora (UO) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) da Medicinski fakultet mora vratiti na posao doc. dr. Nasera Nabila.

Doktor Nabil bio je zaposlen na Medicini od aprila 2016. s ugovorom na pet godina, ali 4. aprila prošle godine dekanesa Medicine Semra Čavaljuga potpisala je prestanak važenja njegovog ugovora o radu. Nabil je uputio prigovor UO UNSA-e ističući da je njegov ugovor raskinut protuzakonito.

Upravni odbor UNSA-e 11. decembra prošle godine poništio je rješenje Medicinskog fakulteta nazivajući ga ništavnim i nezakonitim i naredio da se dr. Nabil vrati na posao.

Nova drama

Tu ponovo počinje drama, kakve već dvije godine viđamo na Medicini. Ne poštuju se odluke ni Univerziteta, u nekim slučajevima čak ni sudova. Rukovodstvo Medicinskog fakulteta, koje u ovom slučaju predstavlja suspendirana dekanesa Čavaljuga, odbija provesti odluku UO UNSA-e, pa se obraća Sudu tražeći da odgodi rješenje UO Univerziteta.

Sud konstatira da Medicinski fakultet ničim nije dokazao da ima pravo tražiti odgodu UO Univerziteta da se dr. Nabil vrati na nastavu. S obzirom na to da u ovom postupku dr. Nabil nije bio jedna od stranaka, zaključeno je da bi time njegova prava mogla biti umanjena, ograničena, pa i ukinuta, jer je „očigledno da se radi o nezakonitom prijedlogu“.

Također je ustanovljeno da je zahtjev Sudu u ime Medicinskog fakulteta podnijela neovlaštena osoba, suspendirana dekanesa Čavaljuga.

Novi ugovor

Važno je napomenuti da se na Sudu vodi i postupak u kojem sam dr. Nabil traži provođenje sporne odluke.

Sud podsjeća da je dr. Nabil izabran u akademsko zvanje docenta na pet godina te da je prema Zakonu o viskom obrazovanju tek nakon isteka ugovora, a to je u ovom slučaju april 2021. godine, visokoškolska ustanova obavezna zaključiti novi ugovor o radu.


Nastavak borbe protiv anarhije

Doktor Nabil kazao je za „Avaz“ da je sudsko rješenje nastavak borbe protiv anarhije koja već dvije godine vlada na Medicini.

- Sud je donio rješenje da se moraju ispoštovati zakoni, za mene, ali i ostale kolege koji su ostali bez posla na isti ili sličan način na Medicini. Mi smo, faktički, izbačeni iz nastave. To se jednom mora riješiti. Ili uspostaviti prinudnu upravu na Medicinu dok se stanje ne sredi ili precizirati zakon na koji se način angažiraju profesori. Nešto se mora pod hitno uraditi – kazao je dr. Nabil.

On je bio docent na predmetu Interna medicina – hitna stanja na kardiologiji.

Radni odnos na Medicini raskinut mu je 7. juna prošle godine, kako je tada navedeno, „zbog isteka vremena na koji je zaključio ugovor o radu“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.