VAREŠ

Ispovijest profesorice Berine Fatić: Hoće da mi unište život

Ne znam kome je u cilju da mi ovo uradi, nije mi jasno zašto ovolika negativna kampanja protiv mene

Piše: E. Trako

10.4.2019

Fotografija je ukradena iz privatne prepiske s mojim mužem! Nikad je nigdje nisam objavila, nego je ukradena. U posljednjih deset godina, koliko ga imam, profil na Facebooku hakiran mi je više od 50 puta. Ovim riječima počinje svoju ispovijest za naš list Berina Fatić, profesorica bosanskog jezika i književnosti u školi u Varešu.

O tome kako su njene fotografije iz spavaće sobe procurile u javnost, kaže da joj odavno zlonamjernici pokušavaju uništiti život, karijeru, brak.

Zakopčana do grla

- Kome sam se toliko zamjerila? Kome smetam? Ne znam kome je u cilju da mi ovo uradi, nije mi jasno zašto ovolika negativna kampanja protiv mene. I to ne traje samo ovih sedam mjeseci otkako se pojavila ta fotografija, nego posljednje tri godine. Neću uvlačiti politiku, ali otkako sam počela govoriti neke stvari javno, počela je kampanja protiv mene i mog muža - kaže Fatić, majka sedmogodišnjeg dječaka. 

Naglašava da sa svojim životom i profilima na društvenim mrežama ima pravo raditi šta hoće te da nikad nije lično u javnost dala fotografiju na kojoj je gola i u razredu.

- Nastavu vodim zakopčana do grla. I svaka slika iz škole je u cilju promocije škole u kojoj radim. To što sam na ulici obučena kako sam obučena moja je stvar i moj život. Takvih fotografija ima još. Ukoliko se pojavi još neka fotografija, potječe iz istog izvora, odnosno iz prepiske s mojim mužem - kaže profesorica Fatić.

Dodaje da je sporna fotografija kružila Viberom mjesecima, te je o tome obavijestila direktora škole, kantonalnog inspektora, policiju, FUP. Policija joj je rekla da ništa ne poduzima jer nema osnova za tužbu i da će se sve to smiriti.

Kraj priče

Ističe da za dvadeset godina, koliko radi u školi, nikad nijedna pritužba na njen rad nije došla ni od učenika ni od njihovih roditelja. Nakon što je njena fotografija dospjela u medije, brojni roditelji i učenici javili su se da, kako kaže, organiziraju i demonstracije kako bi se zaštitio njen ugled. 

- Ja sam žrtva cyber-kriminala, nema aparata da te država zaštiti. Molim vas da ovo bude kraj priče. Stvarno meni ovakav publicitet ne treba - zamolila je profesorica Fatić, koja je angažirala advokata Nermina Vilu iz Sarajeva, koji će pratiti objave tekstova u medijima vezane uz ovaj slučaj.

Direktor: Ona mnogima može biti primjer

Mirnes Hrvat, direktor Mješovite srednje škole „Nordbat - 2“ u Varešu kaže da je profesorica Fatić izuzetno vrijedan i uzoran radnik i da nikada nije bilo nikakvih pritužbi na njen rad.

- Smatramo da je ona žrtva cyber nasilja. O slučaju fotografije smo upoznati od početka, to je njena privatna stvar. Nije tačno da se gola slika u razredu. Njen privatni život je njena stvar, kao i profil na Facebooku – naglasio je direktor Hrvat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.