SKANDALOZNO

Iz budžeta 38.000 KM za dvojicu uposlenika

Državna vlada neće da donese odluku o gašenju organa, bez obzira na to što zaposleni nemaju šta raditi

Državni zatvor u Istočnom Sarajevu: Odavno sagrađen, ali zjapi prazan

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

11.4.2019

Jedinica za implementaciju Projekta gradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, organ za koji je Vijeće ministara BiH trebalo donijeti odluku o prestanku rada još krajem prošle godine, kada je izvršen tehnički prijem objekta državnog zatvora, formalno-pravno još postoji.  

Iako direktor i jedan zaposleni, koliko ih je u Jedinici, nemaju više nikakvog posla, Vijeće ministara neće da ih razriješi dužnosti. Njih su dvojica na budžetu bez ikakve potrebe i dobivaju plaću za provedbu projekta koji je davno završen.

Zoran Bašić, direktor Jedinice, potvrdio je za „Avaz“ da su tražili od Vijeća ministara da donese odluka o prestanku rada njega i kolege.

- Ne mogu ja sam od sebe da prekinem taj odnos. Ovo je nedefinisana i neugodna situacija za nas - kaže Bašić.

Vijeće ministara nedavno je donijelo odluku da iz tekuće budžetske rezerve izdvoji čak 38.000 KM za rad dva uposlena u Jedinici za prva tri mjeseca ove godine. Od tog iznosa, za plaće dvojice zaposlenih 29.000 KM, za naknade 2.000 KM, za prijevoz i gorivo 1.000 KM, a isto toliko za telefonske usluge. Računica je za tri mjeseca.

S obzirom na to da se dvojica zaposlenih u Jedinici u ovoj godini bave tek administrativnim poslovima, pitali smo Bašića jesu li preplaćeni. 

- Mi nismo tražili taj iznos. I mi smo ukazivali da nema potrebe opterećivati budžet - kazao je Bašić.

Niko ne zna do kada će postojati Jedinica, koja se plaća iz budžeta, a nema nikakvog posla.

Iz Ministarstva pravde BiH čekamo odgovor na naš upit o ovoj temi.

Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija BiH, kazao je za „Avaz“ da je Ured prepoznao probleme u vezi s otvaranjem zatvora i zatvaranjem Jedinice, te je sa svime i prije završnog izvještaja o reviziji upoznao najviše državne institucije. 

- Time smo željeli ukazali na hitnost rješavanja ovog problema. Jedinica i upravni odbor trebali su se ugasiti čim je izvršen tehnički prijem. Budući da se to desilo 2018., smatramo da nema više prepreka da zatvor počne s radom. To se još nije desilo, a posljedice bi mogle biti teške - kazao je Pilica.

Nezvanično saznajemo da će Jedinica postojati sve dok Vijeće ministara BiH ne postigne dogovor ko će biti direktor zatvora, o čemu sada postoje velika neslaganja.  

Saznajemo da je Jedinica potrebna kako bi sada kao pravno lice formalno upravljala Zavodom. To što će nesposobnost i neuspješno kadroviranje aktuelne vlasti porezne obveznike koštati desetine hiljada maraka, u Vijeću ministara BiH nikoga ne zanima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.