ULAGANJA

U Goraždu počela realizacija projekta modernizacije cesta

Izvođač radova je firma "Euro-Asfalt" iz Sarajeva

Goražde: Realizacija cestovne infrastrukture. Arhiv

Fena

9.4.2019

U Goraždu je danas počela realizacija projekta modernizacije cestovnog sektora u FBiH, čiji je investitor Javno preduzeće "Ceste Federacije BiH". Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko četiri miliona KM, a izvođač radova je firma "Euro-Asfalt" iz Sarajeva.

- Projekt podrazumijeva rekonstrukciju i izgradnju kružnog toka u Vitkovićima, sanaciju i kolovozne konstrukcije i pješačkih staza s rješenjem odvodnje na magistralnoj cesti M-20 na ulazu u Goražde, kao i rekonstrukcija pješačke staze Vitkovići – Baćci, sa rješenjm odvodnje. Također i ovdje u centru, u ulici Kulina bana, uz ostalo, predviđeno je i rješenje odvodnje površinskih voda. Radovi su počeli danas nakon što je od jučer uspostavljen režim izmjene saobraćaja, a trebali bi biti okončani do oktobra - pojasnio je Muradin Papić, šef gradilišta firme "Euro-Asfalt" d.o.o Sarajevo.

Lokalni zvaničnici ocjenjuju da je projekt od izuzetnog značaja za stanovnike u ovom dijelu BiH.

- Radi se o četiri vrlo važna segmenta rekonstrukcije i izgradnje u okviru ovog projekta. Mi smo izvršili eksproprijaciju i sve ostalo što je bilo do nas kao lokalne zajednice. Također, uskoro očekujemo raspisivanje javnog poziva i za rekonstrukciju Mosta žrtava genocida u Srebrenici i izgradnju kružnog toka u tom dijelu grada, u vrijednosti oko 2,5 miliona KM - kazao je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Premijer BPK Goražde Emir Oković naglašava da se projekt realizira kroz listu javnih investicija FBiH, na bazi nedavno potpisanih ugovora.

- Ovo je projekt koji se naslanja na ono što BPK i Grad Goražde trenutno rade prema Industrijskoj zoni Pobjeda. Mislim da je riječ o izuzetno značajnom projektu i novim standardima uređenja ulica i trotoara i smatram da se uklapa u sve ove radove u Goraždu. Siguran sam da ćemo na ovaj način doprinijeti kvalitetnijem životu građana i ljepšem izgledu grada - kazao je Oković.

Uz firmu "Euro-Asfalt", kao podizvođač na izgradnji kružnog toka u naselju Vitkovići angažirana je goraždanska firma "Okac". Poslovi nadzora povjereni su firmama JV "Divel" Sarajevo, IG Banja Luka i IGH Mostar. Rok za završetak radova je 180 dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.