SARAJEVO

Usvojeni izvještaji o programu rada i finansijskom planu KCUS-a

A.T.

17.4.2019

Skupština KS - Avaz
Skupština KS - Avaz
Skupština KS - Avaz
Skupština KS - Avaz
Skupština KS - Avaz
+14

19:30 

Nakon kraće rasprave usvojeni su izvještaji o programu rada i finansijskom planu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za 2019. godinu.  

Zastupnici su imali brojne primjedbe na rad ustanove, a posebno su zamjerili što se na današnjoj sjednici nije pojavila direktorica Sebija Izetbegović.

Zastupnik Igor Stojanović kazao je da nije uredu da direktorica nije došla s obzirom na to da Kanton Sarajevo izdvaja stotine miliona KM za KCUS.

Također, podršku zastupnika dobili su i Program rada i finansijski plan Psihijatrijske bolnice za 2019. godinu. 

Međutim, izvještaj o radu Vlade KS za period od 1. januara do 31. decembra nije prošao.

19:00 

U toku je razmatranje Programa rada i finansijskog plana za 2019. godinu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Predstavnica KCUS-a Enra Suljić kazala je da je neophodno upošljavanje 51 radnika zato što je određeni kadar otišao u penziju ili je napustio KCUS.

Suljić je istakla da za ovu godinu imaju namjeru iskazati potrebu za edukacijom te da je minimalno vrijeme za osposobljavanje specijaliste od četiri do šest godina. U planu je, kako je navela, upošljavanje i tri interna revizora. 

U strukturi prihoda, Suljić ističe da sa 76 posto učestvuje KS, dok su ostalo drugi kantoni.

18:40 

Na današnjoj sjednici Skupštine KS usvojeni su finansijski planovi i programi rada sedam socijalnih ustanova za ovu godinu. 

Izvještaj o poslovanju Kantonalne ustanove Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba za prošlu godinu nije dobio podršku zastupnika. 

Odluka o vršenju ovlaštenja Skupštine u javnim preduzećima čiji je osnivač KS vraćena je u javnu raspravu u formi nacrta na 15 dana. Nakon toga bit će ponovo razmatrana na narednoj sjednici Skupštine. 

Također, bez rasprave, usvojen je Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, koji počinju 2. maja i traju do 9. maja.

17:20

Zastupnik SDA Aljoša Čampara na sjednici Skupštine KS najavio je skok s JAT-ovog nebodera ukoliko predsjedavajući Elmedin Konaković uspije pronaći primjer gdje ministar ne može odgovoriti na pitanje zastupnika te da umjesto njega odgovara neko drugi. 

Zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić preporučio je Čampari da skače s "Avazovog" tornja, jer je nemoguće skakati s nebodera koji ne postoji.

Predsjedavajući Konaković je kazao da na pitanje zastupnika mogu odgovarati i ministri iz drugih resora kao i neki vanjski saradnici koje Vlada ima pravo pozvati.

Konaković je, također, dodao da neće sada tražiti takve primjere odranije, kako to ne bi bilo podstrek Čampari da skoči s JAT-ovog  nebodera.

Na to je Čampara kazao Konakoviću da se ne treba brinuti te da bi on vjerovatno imao neki padobran.

16:45

Na današnjoj sjednici, bez rasprave, usvojen je i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o finansiranju između BiH i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) za realizaciju projekta "Energetska efikasnost za BiH 2019". 

Također, potrebnu većinu dobio je i prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na djelatnost obrazovanja odraslih, koje se odnosi na osnivanje i rad pravnog subjekta za obrazovanje odraslih Centra za edukaciju, razvoj i istraživanje Pedagoškog fakulteta. 

Bez rasprave, usvojen je i Prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Javne ustanove Srednje škole za saobraćaj i komunikacije na djelatnost obrazovanja odraslih. 

Podršku zastupnika dobio je i prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

16:30

Nakon višesatne rasprave, jednoglasno je usvojen Zakon o prijavljivanju i provjeri podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo. 

Ministrica Brčić ističe da je usvajanje ovog zakona jedan od uvjeta kako bi BiH pristupila Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković kazao je da je Zakon o prijavljivanju imovine itekako i Zakon o porijeklu imovine.

- Da niste iščitali ovako tanak i detaljan zakon, da mu niste shvatili suštinu, mogu to shvatiti. Prije pet godina, sedam mjeseci i 13 dana Predrag Kojović i ja smo se zbližili na ovom zakonu shvatajući da je to najveći problem u društvu i boreći se protiv hobotnica koje stalno, na sličan način - doradite ga, mi smo za, ali nemojte ga danas, jeste li dobili mišljenje - i uspijevali su pet godina da nas tako drže – rekao je Konaković.


Prijedlog zakona o prijavljivanju i kontroli imovine nosilaca javnih funkcija u KS naišao je na negodovanje zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), koji su imali brojne kritike. 

Ministrica pravde i uprave Lejla Brčić kazala je kako su primjedbe zastupnika SDA neutemeljene. 

- Ono što sam ja izrekla kao zamjerku prema zastupnicima SDA je činjenica da se na bilo kakav način nisu uključili u javne konsultacije i javnu raspravu. Ono što se sada najviše problematizira je naziv zakona, odnosno brisanje riječi "utvrđivanje porijekla". Podsjećam da se utvrđivanjem porijekla imaji pravo baviti samo istražne institucije i praktično smo samo načinili formalnu korekciju naziva zakona i uskladili sa intencijom. Ono što je bitno jeste da zemlje regiona već imaju ovakve propise – dodala je Brčić. 

Prekršajne odredbe u slučaju netačnog ili nepotpunog prijavljivanja ili kašnjenja s prijavama kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM. 

Šef Kluba zastupnika SDA Aljoša Čampara mišljenja je kako ovaj zakon ništa neće donijeti ni građanima KS niti će smanjiti korupciju. Dodaje da je riječ o populističkoj priči koju će i oni podržati.

Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika SDP-a, kazao je kako je uvjeren da će ovaj zakon ipak pomjeriti granice poštenja kada je u pitanju politika.

- Izjave čelnika SDA da je ovaj zakon na Federalnom nivou u istom obliku nisu tačne. Ovaj zakon je u formi radnog materijala već šest godina i prije 100 dana zastupnici SDP-a su podnijeli inicijativu da ovaj zakon uđe u proceduru, što još nije urađeno. Manipulacija s tim da ovaj zakon nije koordiniran s federalnim apsolutno ne stoji i to je obmanjivanje građana – rekao je Stojanović istaknuvši kako SDA ima najviše razloga da se boji ovakvih zakona.

S druge strane, Zvonko Marić je kazao da nemaju dilemu da treba podržati ovakav prijedlog zakona. 

- On se uklapa u Reformsku agendu. Ova isforsirana rasprava neće doprinijeti ništa konstruktivno na kvalitetu ovog zakona. Očigledno je da je to svojevrsna uigrana strategija da jedan dio zastupnika određene stranke kompromitira ovaj zakon da bi na drugi poentirali, očigledno se tako postupa da bi se pridobilo mišljenje za nešto i kompromitiralo ono što je neopohodno. Smatram da nijedan zakon nije sveto slovo i da otvara mogućnosti da se u budućnosti izmjenama i dopunama napravi kvalitetnijim – dodao je Marić. 


12:58

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca BiH usvojen je danas na sjednici Skupštine KS po skraćenom postupku. Prema riječima ministra za boračka pitanja Ismira Juska, pripadnici boračke populacije ubuduće moći će besplatno koristiti kako usluge GRAS-a tako i usluge kompanije „Centrotrans“.  

- Ova inicijativa došla je na početku mandata od boračke populacije koja se žalila da nije ravnopravno zastupljena kada je u pitanju korištenje javnog gradskog prijevoza. Postoje određene zone koje pokriva jedan prijevoznik, dok u drugom dijelu grada prijevoz pokriva GRAS. Zbog toga sam predložio da idemo u izmjenu zakona da bi pripadnici ove populacije mogli ostvariti ista prava u vozilima oba prijevoznika. Zahtjev za ostvarivanje tog prava podnosit će općinskoj službi za boračka pitanja koja će spisak korisnika dostaviti javnom preduzeću za gradski prijevoz na osnovu kojeg će dobiti odgovarajuće kupone – rekao je Jusko.

Odlučeno je da pauza na sjednici Skupštine KS bude od 13 do 15 sati. Također neki od zastupnika otišli su na dženazu majke Bibije Kerle, tako da je i to jedan od razloga produžene pauze.

12:01

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) na sjednici Skupštine KS uputio je pitanje ministrici za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineti Bogunić i tražio da mu odgovori ko je ovlastio Nihadu Čolić, direktoricu Prosvjetno-pedagoškog zavoda, da istupa u javnost i u trenutku nesreće u kojoj su poginule četiri uposlenice OŠ „Kovačići“ govori njihova imena i prezimena. 

Marić je istaknuo kako je to nezakonito te se pitao ko je Čolić ovlastio da bude portparol.

Ministrica Bogunić je kazala da Čolić niko nije ovlastio te da nije tražila saglasnost Ministarstva da istupa u javnost i daje izjave. Na pitanje Marića hoće li Čolić biti sankcionirana, Bogunić je kazala da je pokrenuta procedura.


10:40

Intoniranjem himne započela je sedma radna sjednica Skupštine KS

Na usvojenom dnevnom redu, između ostalog, naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca BiH koji će zastupnici razmatrati po skraćenom postupku. 

Također, zastupnici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS. Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 5. maja 2019. godine također je jedna od tačaka.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.