BRČKO

Pročitajte čiji je sin i nećak uhapšen u akciji "Marakan"

Slobode lišeno devet osoba zbog sumnje da su učestvovale u krijumčarenju migranata

Piše: M.Aš.

18.4.2019

Policijski službenici Granične policije BiH jučer su, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, uhapsili devet osoba na deset lokacija širom države zbog sumnje da su učestvovale u krijumčarenju migranata.

Riječ je o policijskoj akciji kodnog naziva „Marakan“, koja je provedena na području Bijeljine, Brčkog i Donjih Žabara. Identificirano je 11 državljana BiH koji su prokrijumčarili više od 140 migranata, čime su stekli znatnu protupravnu imovinsku korist.

Iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH saznajemo da je jedan od uhapšenih i Nikola Kokanović (20). Nezvanično, riječ je o sinu Zorana Kokanovića, zastupnika u Skupštini Distrikta Brčko. Član je Socijalističke partije Petra Đokića. Uhapšeni Nikola Kokanović je i nećak Gorana Kokanovića, komandira Jedinice opće policije Distrikta.

- Aktivnosti policijskih službenika usmjerene su protiv organizirane kriminalne grupe koja je od januara do aprila 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Bosanske Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće Pakistana, Irana, Iraka i Sirije - kažu iz Granične policije.

Istaknuto je da će uhapšene osobe nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predate Tužilaštvu BiH. Oduzeti su četiri putnička vozila, određena količina opojne droge i municije. 

Pripadnici GPBiH tokom provođenja akcije dokumentirali su više slučajeva krijumčarenja osoba s područja Srbije u BiH te njihovog daljnjeg prebacivanja u zemlje Evropske unije.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.