BLAGDANI

Zeničanka uskrsna jaja boji peglom

Prijatelji budu oduševljeni jajima obojenim ovom tehnikom, kaže Šarić

Šarić: Enkaustiku moguće primijeniti na svim podlogama. B. Mahmić

D. PAŠALIĆ

18.4.2019

Zdena Šarić, umjetnica iz Zenice, godinama u svom umjetničkom izražavanju koristi i tehniku crtanja peglom i voštanim bojama - enkaustiku. Riječ je o tehnici crtanja gdje se, umjesto boje, upotrebljava vosak. Kao podloga služe im staklo, karton, slikarsko platno, drvo, keramika... dok umjesto kista koriste uređaje koji daju toplotu i služe kao zamjena kistu.

Posebno je fascinantno što Šarić na taj način boji i uskrsna jaja, koristeći se peglom, lemilicom, brenerom, fenom i drugim uređajima.

Pozitivne reakcije

- Enkaustikom sam počela slikati 2010. godine. U bojenje jaja ušla sam eksperimentalno, da vidim kakve će donijeti rezultate i reakcije. Kako je sve bilo pozitivno, tome sam se posvetila predanije i profesionalnije - kaže Šarić.

Ne krije da je u posljednje vrijeme sve više sugrađana zainteresirano za enkaustiku, a upravo ona ih i obučava kroz radionice.

Sve više zainteresiranih za enkaustiku

Budući da dolazi Uskrs, s posebnim zadovoljstvom farba jaja, koja će dijeliti svima koji je posjete u njenom domu za predstojeći blagdan.

Postalo tradicija

- Prijatelji budu oduševljeni jajima obojenim ovom tehnikom, koja zasigurno razbija uobičajene načine bojenja. Jaja sam počela raditi usput, da pokažem da je enkaustiku moguće primijeniti na svim podlogama, a onda to obavezno činim povodom blagdana i postalo je tradicija - pojašnjava Zeničanka.

Ona je do sada imala brojne samostalne i zajedničke izložbe.

Usavršavanje u Češkoj

Uprkos radionicama i obučavanju sugrađana, Šarić je i dalje jedina u Zenici koja se profesionalni bavi ovom tehnikom. Ostali se, kažu, zaustave da im je to hobi. - Tehniku nije teško savladati, ja sam sve sama naučila. Otišla sam i do Češke, gdje je scena enkaustičara dosta jaka i moćna, da se usavršim. Koristeći znanje stečeno tamo, počinjem ozbiljno raditi, ali i prenositi znanje drugima – kaže Šarić, koja se dvije godine uspijeva boriti s dijagnosticiranim karcinomom, bježeći u svijet umjetnosti koji joj pomaže da ne misli o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.