ANALIZE

OSCE objavio izvještaj: Korupcija široko rasprostranjena u BiH

Dokument kreiran na osnovu praćenja sudskih procesuiranja predmeta u Bosni i Hercegovini

Erik Nelson, američki ambasador u BiH. Fena

Fena

19.4.2019

Drugi izvještaj OSCE-a kreiran je na osnovu praćenja sudskih procesuiranja predmeta korupcije u Bosni i Hercegovini i ne sadrži ohrabrujuće zaključke.

Opća je ocjena da je korupcija široko rasprostranjena u BiH i da su međunarodni faktori, među njima Sjedinjene Američke Države, OSCE i Evropska unija, spremni pomoći u borbi protiv ove razarajuće društvene pojave zbog koje su građani izloženi nezaposlenosti i nemogućnosti da pokreću vlastiti biznis, a mladi obrazovani kadrovi u beznađu primorani da napuštaju domovinu, kazali su zvaničnici iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Misije OSCE-a i Delegacije Evropske unije, učesnici konferencije u Sarajevu na kojoj je predstavljen ovaj OSCE-ov izvještaj. 

- Sjedinjene Američke Države su i dalje partner Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije. Transparentnost i odgovornost su ključne u ovoj oblasti i zato su SAD finansijski podržale OSCE u praćenju procesuiranja korupcije - kazao je novinarima američki ambasador Erik Nelson (Eric).

U protekloj godini, dodao je, OSCE je pratio 300 slučajeva na svim nivoima sudstva. Kantonalna tužilaštva u Sarajevu i Tuzli pokrenula su najviše predmeta korupcije visokog i srednjeg nivoa, zbog čega je američki ambasador odao priznanje tim instancama. 

- Razni su načini za osnaživanje borbe protiv korupcije. Postoje sudije i tužioci predani tome, pa i njima izražavam podršku - kazao je Nelson, uz napomenu da Visoko sudsko i tužilačko vijeće treba da imenuje sudije i tužioce na osnovu njihovih profesionalnih kompetencija, a nikako uz politički upliv.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.