TURIZAM

Radi zaruka na Starom mostu dođu i iz Amerike

a Mostu brojne zaruke, prošnje i vjenčanja

Piše: M. SMAJKIĆ

24.4.2019

Stari most u Mostaru, jedinstveni spomenik u svijetu, odavno je magnet za zaljubljene parove.  

Tako je početkom marta američka stranica Matador Network uvrstila Mostar na prvo mjesto liste sedam najpotcjenjenijih romantičnih gradova na svijetu, istakavši da je Stari most kao simbol ljubavi i spajanja ljudi mjesto na kojem su se dogodile brojne zaruke, prošnje i vjenčanja.

Romantika i naslijeđe

Baš iz daleke Amerike, u Mostar su stigli Adi Husović i Bardha Behluli kako bi se proteklog vikenda na Starom mostu zaručili. I nisu jedini koji su se iz Amerike zaputili u najveći grad na Neretvi, koji se promovira kao idealan spoj romantike i čarobnog kulturno-historijskog naslijeđa.

Podugačka je lista mladih parova koji su se zaručili na Starom mostu, ali i izgovorili sudbonosno „da“, a priče nekih od njih ispratili smo i na našim stranicama. Također, kameni luk nezaobilazno je mjesto kada je riječ o fotografiranju vjenčanja domaćih parova.

Tzv. wedding turizam, koji je posljednjih godina u svijetu trend, tako raste i na području Mostara.

Evropski sajmovi

Iako u Turističkoj zajednici (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) nemaju konkretne pokazatelje kada je riječ o ovakvom vidu turizma, smatraju da bi Mostar itekako trebalo promovirati i kao takvu vrstu destinacije.

- Jasno, u taj segment treba dosta uložiti, ali, definitivno, imamo sjajne lokacije, odlične smještajne kapacitete i gastronomsku ponudu. O tome razmišljamo već neko vrijeme i sljedeće godine naša ponuda na evropskim sajmovima turizma ići će i u tom pravcu - poručuje Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.