POSJETE Razgovarat će i o dešavanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu

Dodik poručio da će papi Franji pričati o ustaškim zločinima nad Srbima

Srna
24.04.2019 23:09

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će tokom predstojeće zvanične posjete Vatikanu pokušati objasniti poglavaru Rimokatoličke crkve papi Franji kakve su zločine ustaše učinile Srbima u Drugom svjetskom ratu i potrebu da se to tako predstavi u svijetu.

- To je jedini prostor u svijetu, gdje je bio dječiji logor. Historija prije toga nije zabilježila da je bio koncentracioni logor za djecu. Srpska djeca su tamo skupljana, neka su ubijena, neka prekrštena i nije bilo raseljavanja, tu je bilo - ili si ubijen ili prekršten", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da će papu obavijestiti i o planiranoj gradnji monumentalnog spomen-parka jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini, te da je to zajednički projekat Republike Srpske i Srbije.

- Niti ćemo zaboraviti, niti oprostiti, ali sigurno srpski narod nije onaj koji će pokušati da se osveti za to - rekao je Dodik, koji će se sa papom i njegovim državnim sekretarom sastati u petak, 26. aprila.

Dodik je napomenuo da BiH ima ugovorni odnos sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom, ali ne i sa Islamskom zajednicom, jer "oni traže mnogo veća prava", te istakao da Predsjedništvo BiH neće donijeti odluku kojom bi to prihvatilo.

- Oni pokušavaju da nam nametnu ta pravila, ali Predsjedništvo BiH neće tako odlučiti - poručio je Dodik.

On kaže da će i o tome, vjerovatno, biti razgovarano tokom posjete Vatikanu, kao i o dešavanjima u svijetu, poput terorističkog napada na Novom Zelandu jer i sam papa Franjo promoviše snažno saradnju i mir.

Komentari

NA VRH