ŠTRAJK

Husein Topčagić: Morat ćemo deblokirati putne komunikacije

Samo jedan dan nefunkcioniranja rudnika proizvodi štetu od 500.000 KM, kaže Topčagić

E. Sk.

25.4.2019

E. Skokić

Na vanrednoj sjednici Vlade TK usvojen je zaključak u kojem se od MUP-a TK i Uprave policije traži da osigura nesmetano funkcioniranje Rudnika mrkog uglja „Banovići“.

- Zaključkom je precizirano da možemo preuzeti sve neophodne mjere i radnje i to što hitnije kako bi se osigurao nesmetan rad rudnika. MUP TK i Uprava policije će postupiti u skladu sa zaključkom Vlade TK. Morat ćemo deblokirati putne komunikacije jer samo jedan dan nefunkcioniranja rudnika proizvodi štetu od 500.000 KM – kaže za „Avaz“ Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Skupina od stotinjak radnika RMU „Banovići“ drže u blokadi željeznicu koja vodi od rudnika ka separaciji. Zabranili su i prolazak kamionima s ugljem.

- Sve to je suprotno Zakonu o javnom okupljanju. Nema blokade saobraćajnica. Neka njihovi predstavnici razgovaraju s menadžmentom, neka protestiraju ispred direkcije ili u rudniku, ali blokade saobraćajnice ne smije biti. S njima je jutros pokušao razgovarati Ibrahim Lapandić, tehnički direktor, ali oni nemaju zvaničnog pregovarača niti se znaju koji su njihovi zahtjevi. Na jednoj strani imamo 150 rudara koji ugrožavaju rad rudnika, a na drugoj Sindikat koji okuplja 2.800 rudara – kaže ministar Topčagić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.