AKTUELNO

Sugestija ministra: Ako je skup plin, razmislite o solarnim panelima

Nije se moglo odlagati unedogled, uspostavlja se balans između realnosti i potrošačke moći građana

Lj. Skokić

25.4.2019

(VIDEO: Ljiljana SKOKIĆ)

Nakon što je Vlada Federacije BiH dala saglasnost da se poveća cijena plina za 30 posto, ministar trgovine Zlatan Vujanović sugerirao je građanima koji energent treba da koriste.

- Ekonomska realnost je takva, dočekano je s velikim nezadovoljstvom kod građana, što je razumljivo. To je energent koji mi uvozimo i sugeriramo ono što je i ranije govoreno, svi ljudi u svojoj svijesti treba da izaberu najoptimalniji energent koji koriste, u smislu funkcionalnosti i njegove cijene. Ono što se odranije govori, od obnovljivih izvora energije, solarnih panela, ono što domaćinstva mogu priuštiti, sigurno je jedna ozbiljna materija za razmišljanje - kazao je Vujanović.

 Za Avaz TV pojasnio je razloge za donošenje odluke o povećanju cijene.

- Razlog za davanje saglasnosti za povećanu cijenu plina je apsolutno turbulentna situacija na svjetskoj berzi. Prirodni plin je resurs koji se uvozi, oslonjeni smo dominantno na uvoz kod najjeftinijeg dobavljača, a to je "Gazprom". Rusija je najveći distributer prirodnog plina i kao takva mi smo naslonjeni na nju - rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, zahtjev za povećanje cijene Vladi je delegiran i ranije, kada su prije godinu izmijenjene cijene na svjetskom tržištu.

- Vlada je ta koja razmatra ekonomsku i socijalnu politiku, to je bilo u periodu kada nije bilo budžeta i kada mnoge kategorije građanstva nisu bile sigurne u svoje prihode, a konzumenti domaćeg prirodnog plina su većinom domaćinstva. Vlada je procijenila da ni u kom slučaju nije moment - kazao je.

Poručio je da je na taj način Vlada zapravo subvencionirala građane.

- Ipak, s poslovnog stanja "BH-Gasa" povećanje cijene je neminovnost, a "BH-Gas" je resurs građana i, ako on ne posluje pozitivno, onda pravimo jako veliki problem. Povećanje cijene se nije moglo odlagati unedogled. Cijena plina na svjetskom tržištu je takva, a preduzeće "BH-Gas" svakim danom akumulira gubitak - dodao je Vujanović.

Smatra da je i povećana cijena realno manja nego što bi trebala biti, a sada je kaže uspostavljen balans između realnosti i potrošačke moći građana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.