ODLUKE

RS se zadužuje za još 35 miliona maraka

Republika Srpska se u ovoj godini trezorskim zapisima i obveznicama zadužila za više od 140 miliona KM

Arhiv

Avaz.ba

3.5.2019

Republika Srpska planira se zadužiti za 35 miliona maraka novom emisijom dugoročnih obveznica, a aukcija je zakazana za 20. maj.

U javnom pozivu za upis i uplatu 33. emisije obveznica Republike Srpske javnom ponudom navedeno je da će biti emitovane obveznice u iznosu od 35 miliona KM, sa rokom dospijeća od sedam godina i sa fiksnom kamatnom stopom od 3,5 odsto na godišnjem nivou, prenosi Capital.

Glavnica će se isplaćivati jednokratno po dospijeću, odnosno po isteku roka od sedam godina od dana registracije kod Centralnog registra hartija od vrijednosti. 

- Kamata se obračunava na glavnicu i isplaćuje jednom godišnje, navedeno je u javnom pozivu.

RS se u ovoj godini trezorskim zapisima i obveznicama zadužila za više od 140 miliona KM. 

Pored aukcije zakazane za 20. maj, u prvom polugodištu je planirana još jedna emisija obveznica od 35 miliona, čime će ukupno zaduženje RS na tržištu kapitala u prvoj polovini 2019. godine premašiti 210 miliona KM.

Narodna skupština RS usvojila je krajem 2018. godine odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS u 2019. prema kojima se RS može zadužiti 591 milion KM. 

Predviđeno je da se dugoročnim kreditima i obveznicama RS može zadužiti maksimalno 371 milion КM, a kratkoročno emisijom trezorskih zapisa do 220,6 miliona KM.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.