SARAJEVO

Neko želi udvostručiti zaradu na Marindvoru!

Plan već postoji, ali je to malo nekome, pa želi još, kaže Jamaković

Uz rijeku Miljacku ne bi trebalo biti visoke gradnje

K. KEŠMER

4.5.2019

Neko želi udvostručiti svoju zaradu tako što će duplirati visinu i kvadraturu objekata na Marindvoru, bez obzira na to što će time ugušiti grad, kaže za „Avaz“ arhitekta i bivši direktor Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo Said Jamaković. 

Struka i građani

On je jedan od članova Asocijacije arhitekata, koja je digla glas protiv odluke Grada Sarajeva i Općine Centar da se krene u izmjene Regulacionog plana za Marindvor – Kvadrant B. Radi se o najatraktivnijoj lokaciji u državi, koja ima enormnu vrijednost. Vlast sada na toj lokaciji želi dozvoliti gradnju visokih nebodera, što bi, prema mišljenju stručnjaka, blokiralo protok zraka u glavnom gradu BiH.

- Vlast šalje neke demantije, ali, umjesto toga, neka promijene odluku u kojoj spominju stometarske objekte. Pratio sam njihove izjave, da struka kaže svoje, ali mišljenje trebaju dati i struka i građani. Zamajavaju nas, opet će sve po svom raditi – kaže Jamaković

On ističe da već postoji regulacioni plan, po kojem se također može graditi, ali niži objekti, visine do 21 metar.

- I to su velike zgrade sa mnogo stanova, ali nekome je i to malo, pa sada sve želi udvostručiti. Pazite, to je grlo grada, čvor strujanja zraka. To bi ugušilo ovaj grad – smatra Jamaković.

Jamaković: Neka vlast promijeni odluku

Da bi gradnja visokih zgrada dodatno pogoršala kvalitet zraka u Sarajevu, smatra i Adnan Podić iz Udruženja „Eko-akcija“.

- Ljubljana, koja je daleko čistija od Sarajeva, došla je do zaključka da su napravili krupnu grešku što su dozvolili visoku gradnju u centru grada, iako je manja nego kod nas. Prošle zime to se moglo vidjeti, kada je istočni dio grada - Stari Grad i Centar – bio čist, a kako idete ka zapadu – prema Novom Gradu i Ilidži – sve lošije. Dakle, istočni vjetar nije se mogao probiti, a ako mu na Marindvoru napravimo barijeru, to će biti još gore, onemogućit će se taj protok zraka – kaže Podić.

Namjerno zapuste

On naglašava da Sarajevu nedostaje zelenih površina i da se po tome nalazi na evropskom dnu.

- I ono malo zelenih površina vlasti namjerno zapuste da bi investitori bili s oduševljenjem dočekani, kao neko ko će to konačno raščistiti. To se radi namjerno. Vlasti Sarajevo posmatraju kao plac za prodaju, a ne kao prostor za življenje – zaključuje Podić.



Podić: Na grad gledaju kao na plac za prodaju

Ogroman novac u igri

Jamaković ističe da je cijeli prostor Marindvora bio pod nadzorom Tužilaštva.

- Ljudi su hapšeni, saslušavani u raznim slučajevima, do „Steleksa“ do „Bosnasporta“. Ja sam kao direktor Zavoda za planiranje tada preporučio Općini Centar da provjeri historijat gruntovnice, da se vidi kako je ko došao do placeva na tom mjestu. Pazite, tom se biznisu teško oduprijeti, veliki su novci tu – kaže Jamaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.