MLADI I USPJEŠNI

Zvornik ima matematičku šestorku za ponos

Generacija 2006.-2010. iznjedrila čak šest uspješnih matematičara, niko od njih tokom studija nije imao prosjek ispod devet

Pelemiš sa suprugom: Prenosi znanje na druge

Piše: Z. KULJIĆ

5.5.2019

Od brojnih generacija zvorničkog Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ jedna se izdvaja po broju onih koji su upisali i uspješno završili studij matematike.  

Generacija 2006.-2010. iznjedrila je čak šest uspješnih matematičara. Niko od ovih nekad uspješnih učenika, a sada profesora, tokom studija nije imao prosjek ispod devet. Troje od njih u Zvorniku je dobilo posao i zasnovalo porodice, drugi su nastavili karijere u drugim gradovima i državama.

Razbio predrasude

Jedan od uspješne šestorke je i Radovan Pelemiš, koji je još od osnovne škole želio biti profesor matematike i fizike. Želja mu se ispunila te predaje u svojoj nekadašnjoj školi.

- Želja se javila nakon brojnih takmičenja baš iz tih predmeta. Predrasude o matematici i teškoćama u savladavanju ovog predmeta razbio mi je profesor Dušan Bošković, po čijem nagovoru upisujem matematiku i fiziku na Palama. Studij, u roku završen, protekao je neočekivano dobro, a sve to zahvaljujući velikoj ljubavi prema nauci, kao i znanju iz zvorničke gimnazije koje mi je prenio profesor Milisav Nikolić. Vratio sam se u svoju školu, SŠC „Petar Kočić“, koja je velikim dijelom zaslužna za moj uspjeh, i sada kao profesor dajem sve od sebe da učenicima usadim ljubav prema matematici te da steknu široko znanje i uspiju na studiju – rekao je Pelemiš.

Rad u banci

Među uspješnima iz ove generacije su i Mirjana Erić, asistentica na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, potom Elvir Memić, koji je matematiku završio u Tuzli, a radi u Mješovitoj srednjoj školi u Sapni te kao asistent na Rudarskom fakultetu u Tuzli. Miodrag Mihajlović, svojevremeno student generacije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, vratio se u Zvornik i zaposlen je u OŠ „Sveti Sava“ Zvornik.

U Novom Sadu matematiku je završila i Biljana Mićić, sada nastavnica u OŠ „Desanka Maksimović“ u Čelopeku. Diplomirani matematičar je i Milica Bošković, koja radi u jednoj banci u Beogradu.

Najbolji primjer srednjoškolcima  

U školi su istakli da je ovo najbolji vid njihove prezentacije, što će, nadaju se, prepoznati i budući srednjoškolci.

- Svako od njih na svoj način može poslužiti kao uzor budućim generacijama. A svi oni zajedno su ponos škole, ali i našeg grada, jer su ovakvi primjeri ono najbolje što imamo – saopćili su iz škole.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.