IZVJEŠTAJI

Migranti izloženi batinanju

Objavljeno 95 izvještaja, odnosno priča migranata koji su bili izloženi raznim oblicima torture

Piše: E. Trako

5.5.2019

Šokantne fotografije prebijenih migranata: Bili zaključani u prostoriji bez prozora 16 sati - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na internetskoj stranici „EU Border Violence“, čiji je cilj dokumentiranje nezakonitog nasilja policije nad migrantima, objavljeno je 95 izvještaja, odnosno priča migranta koji su bili izloženi batinama i raznim drugim oblicima torture.

Dva kombija

Ova stranica uglavnom prati događaje na granicama Srbije i Hrvatske, Srbije i Mađarske te Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izvještaji su, uz izjave migranata, dokumentirani fotografijama i videima.

Objavljena su šokantna svjedočenja. Naprimjer, migranti su svjedočili da su ih mađarski policajci na granici Srbije i Mađarske natjerali da skinu cipele i stoje bosi u snijegu. Na granici Srbije i Hrvatske, hrvatski graničari tukli su starije, djecu dok nisu počeli plakati, a na granici BiH i Hrvatske tukli su 13-godišnjaka dok mu je krv curila iz ušiju.

Između ostalog, objavljen je i izvještaj iz aprila o grupi od 18 migranata iz Iraka i Kurdistana koja je iz Nikšića prešla u BiH te ih je blizu Trebinja uhapsila policija. Kako su migranti ispričali volonterima humanitarne organizacije, devetorica policajaca su ih ukrcala u dva kombija. Odvezli su ih prvo do Klobuka, graničnog prijelaza s Crnom Gorom, gdje su 16 sati zadržani u bijeloj sobi bez prozora.

Bez hrane

Nisu im davali hranu, vodu ni pokrivače. Sljedećeg dana policajci su stavili lisice četvorici muškaraca. Ponovo su ukrcani u dva kombija te su odvezeni cestom uz planinu između granica, gdje su pušteni da idu nazad u Crnu Goru. Kad je jedan 16-godišnjak rekao da će ih prijaviti UN-u, dobio je teške batine, a prije nego što su otišli, policajci su im zaprijetili da se ne smiju vraćati, inače će im „slomiti noge i ruke“.

Iz GPBiH bez odgovora  

Nakon ovog izvještaja „EU Border Violence“, poslali smo upit Graničnoj policiji BiH u namjeri da saznamo jesu li upoznati s ovim događajima, ali nismo dobili odgovor. Inače, ranije su migranti hvalili graničare BiH i navodili da su izuzetno dobri u odnosu na hrvatske policajce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.