IZVJEŠTAJI Šta je pokazao monitoring „EU Border Violence“

Migranti izloženi batinanju

Objavljeno 95 izvještaja, odnosno priča migranata koji su bili izloženi raznim oblicima torture

E. TRAKO
05.05.2019 19:19

Na internetskoj stranici „EU Border Violence“, čiji je cilj dokumentiranje nezakonitog nasilja policije nad migrantima, objavljeno je 95 izvještaja, odnosno priča migranta koji su bili izloženi batinama i raznim drugim oblicima torture.

Dva kombija

Ova stranica uglavnom prati događaje na granicama Srbije i Hrvatske, Srbije i Mađarske te Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Izvještaji su, uz izjave migranata, dokumentirani fotografijama i videima.

Objavljena su šokantna svjedočenja. Naprimjer, migranti su svjedočili da su ih mađarski policajci na granici Srbije i Mađarske natjerali da skinu cipele i stoje bosi u snijegu. Na granici Srbije i Hrvatske, hrvatski graničari tukli su starije, djecu dok nisu počeli plakati, a na granici BiH i Hrvatske tukli su 13-godišnjaka dok mu je krv curila iz ušiju.

Između ostalog, objavljen je i izvještaj iz aprila o grupi od 18 migranata iz Iraka i Kurdistana koja je iz Nikšića prešla u BiH te ih je blizu Trebinja uhapsila policija. Kako su migranti ispričali volonterima humanitarne organizacije, devetorica policajaca su ih ukrcala u dva kombija. Odvezli su ih prvo do Klobuka, graničnog prijelaza s Crnom Gorom, gdje su 16 sati zadržani u bijeloj sobi bez prozora.

Bez hrane

Nisu im davali hranu, vodu ni pokrivače. Sljedećeg dana policajci su stavili lisice četvorici muškaraca. Ponovo su ukrcani u dva kombija te su odvezeni cestom uz planinu između granica, gdje su pušteni da idu nazad u Crnu Goru. Kad je jedan 16-godišnjak rekao da će ih prijaviti UN-u, dobio je teške batine, a prije nego što su otišli, policajci su im zaprijetili da se ne smiju vraćati, inače će im „slomiti noge i ruke“.

Iz GPBiH bez odgovora  

Nakon ovog izvještaja „EU Border Violence“, poslali smo upit Graničnoj policiji BiH u namjeri da saznamo jesu li upoznati s ovim događajima, ali nismo dobili odgovor. Inače, ranije su migranti hvalili graničare BiH i navodili da su izuzetno dobri u odnosu na hrvatske policajce.

Komentari

NA VRH