HERCEGOVINA Od Trebinja do Mostara

Obišli smo prodavače pored ceste: Mukotrpnim radom do kore hljeba

N. Aj.
05.05.2019 17:46

Od Mostara do Trebinja, na svakih nekoliko kilometara, putnici mogu pazariti neki domaći proizvod. Prodaju se voće, svježe i sušeno, povrće, mesne i mliječne delicije...

Baba Olga Ćuk (84), jedna je od onih koju možete vidjeti uz ulicu u mjestu Veličani. Bavi se pčelarstvom već dugi niz godina, a med je samo jedan od proizvoda koje nudi.

Njeno izborano lice krije mnoge mudrosti, a uprkos godinama i nešto slabijoj pokretljivosti, baba Olga svaki dan sjedi na istom mjestu i čuva lijepu riječ za one koji stanu da nešto kupe.

- Ima prodaje, dobro je. Sjedim ovdje koliko mogu. Nekad nekoga zamolim da mi nešto doda kada baš ne mogu, ne zamjeraju mi, valjda, gosti - veli ona držeći štap pomoću kojeg se kreće.

Ne žali se ni na život ni na posao. U svemu joj, kaže, pomaže sin.

Nije nam baba Olga dala da odemo dok ne probamo meda. Barem kašičicu, kako kaže.

Na samom ulazu u Ljubinje stoji plavi tamić. Okićen bijelim lukom, jabukama, narandžama, krompirom, mrkvom, pršutom... Izloženi su kravlji, ovčiji sir i poneka boca domaće rakije i vina. Sve što čovjeku duša poželi.

To Jovo Lečić prodaje i time prehranjuje porodicu. Mnogo vremena provodi u polju, najviše na uzgoju bijelog luka. Ne žali se ni on, čovjeku malo treba.

Još bliže gradu na Neretvi, osim prehrambenih proizvoda, pažnju mame bakreno posuđe ručno rađeno te kožne prostirke. Za svakoga ponešto.

Monika Beluči kupila zmije

Jovin brat, Drago Lečić, najiskusniji je zmijolovac. Od toga živi. A čak je i slavna glumica Monika Beluči (Monica Belucci) kupila nekoliko zmija kada je boravila u našoj državi.

Tagovi

Mostar Trebinje

Komentari

NA VRH