U POSJETI

Umjesto uz pjesmu, Đurđevdan u suzama

U Banlozima živi 46 romskih porodica i nemaju vodu, struju, kanalizaciju

Đurđevdan dočekuju zaboravljeni od svih i u izuzetno nehumanim uvjetima za život. B. Mahmić

D. PAŠALIĆ

6.5.2019

Romi u BiH danas obilježavaju svoj najveći praznik - Đurđevdan. Nizom rituala ispraćaju zimu i dočekuju proljeće. Ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je kamp u Banlozima kod Zenice, gdje živi 46 romskih porodica.

Nema slavlja

To je, tradicionalno, praznik radosti prepun simbolike: cvijeće za plodnost i rađanje, vatra za bolje dane, voda za brisanje grijeha i novi početak. Međutim, Romi u Zenici dočekuju ga ogorčeni. Razloga za slavlje nemaju, svakodnevno vode bitku za egzistenciju, jer su bez osnovnih uvjeta za život. Jasmin Šuvalić u devastiranoj baraci, koja se nalazi uz kolektor otpadnih voda, od 1996. godine živi sa suprugom i desetero djece.

- Nemamo vodu, struju, kanalizaciju, ništa. Ostavljeni smo na margini života, da niko ne poduzima ništa, ni da dođu i vide gdje živimo. Tu su pacovi, zmije, truhli podovi. Đurđevdan je tradicionalni, veliki, praznik Roma i oduvijek se slavio. Ali, sada ćemo ga dočekati tiho i mirno, zaboravljeni od svih i bez ičije podrške – kaže Šuvalić.

Jasmin Šuvalić s porodicom: Na margini života

On skuplja staro željezo da prehrani porodicu, dosta Roma primorano je prositi za hranu. Ništa bolje nije ni Osmanu Gigoviću, koji s bolesnom suprugom u Banlozima živi deset godina.

- Već 38 godina sam na birou, nemam primanja. Žena ide na dijalizu. Đurđevdan smo slavili kada imamo, a godinama ga već ne obilježavamo. Tražimo po kontejnerima da preživimo - kaže Gigović.

Osman Gigović: Tražimo po kontejnerima da preživimo

Šuhreta Čoloman kroz suze priča kako u dotrajaloj baraci dočekuje Đurđevdan.

Sve je truhlo

- Imam socijalnu pomoć od 120 KM, koju dobivam na dva puta. Umjesto uz pjesmu, Đurđevdan dočekujem u suzama, hraneći se na punktu narodne kuhinje – tužna je Čoloman.

Ovo je dom Šuhrete Čoloman

Ćamil Šuvalić ističe da je 2010. godine kampu u Banlozima istekao rok trajanja.

- Sve je truhlo, podovi dotrajali… Ostavljeni smo ovdje na ničijoj zemlji. Zatrpavaju nas smećem. Praznik Đurđevdan, nažalost, bit će nam kao i svaki drugi dan u godini. Očekivali smo da će barem naš predstavnik u Gradskom vijeću Asim Musić doći, ali evo tri godine niko nas nije posjetio iz vlasti. Sramotno je to - zaključuje Šuvalić.

Inicijativa Rame Isaka

Emir Abduzaimović, pravni savjetnik Udruženja nacionalnih manjina u Zenici, rekao je da je najveći problem Roma zdravstveno osiguranje, nizak životni standard usljed nezaposlenosti, te loši uvjeti života u kampu Banlozi.

- Tračak nade daje inicijativa Rame Isaka (A-SDA), zastupnika u Skupštini ZDK, da se izgrade zgrade za Rome - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.