SARAJEVO

Region mora raditi na stalnom političkom dijalogu

S gradnjom autoputa Beograd - Sarajevo počinjemo u junu ove godine, kaže Brnabić

Avaz.ba

8.5.2019

T. Saletović

Ana Brnabić, premijerka Srbija, naglasila je danas na panelu s premijerima regiona na godišnjem sastanku EBRD-a koji se održava u Sarajevu da je od velike važnosti infrastrukturna povezanost regiona.

- U tom smislu, posebno mi je drago što s gradnjom autoputa Beograd - Sarajevo počinjemo u junu ove godine. Osim ključne infrastrukture, trebamo razmisliti o ujedinjenom energetskom tržištu u budućnosti, kao i o digitalnoj povezanosti - istakla je Brnabić.

Istaknuto je da "kako bi ispunili potencijal regiona, potrebno je da radimo na stalnom političkom dijalogu o svim pitanjima, posebno o onim najtežim i najkompleksnijim.

- Ne možemo biti samo stabilan i predvidiv region, mislim da je krupnija stvar da nas drugi vide kao takve. Potrebno je duže vremena da stvarno postanemo takvi, da nas treća strana vidi kao stabilne - kazala je Brnabić.

Ona je kao pozitivan primjer istakla regionalni sporazum o romingu, koji predviđa da će u 2021. godini zapadni Balkan biti region bez rominga.

- Nakon sporazuma o romingu naredna stvar je uzajamno priznavanje akademskih zvanja. To će biti prilika za mlade da ostanu i nađu dobar posao jer, kada jednom odu, izgubili smo ih zauvijek, s obzirom na to da je teško da će se vratiti - rekla je Brnabić.

Prokomentirala je i nedolazak premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

- Žao mi je što nisu došli. Mislim da je to pogrešna odluka. Ovaj skup nema veze sa politikom. EBRD je učinio ogromnu uslugu i čast Bosni i Hercegovini, ali i regionu da njihov skup, umjesto u Londonu, bude u Sarajevu. Miješati politiku s privredom i ekonomijom nije pametan potez - kazala je Brnabić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.