SARAJEVO

Bevanda i Čakrabarti potpisali ugovor vrijedan 210 miliona eura

Ovaj zajam omogućit će izgradnju novih 14 kilometara autoputa

S današnjeg potpisivanja. T. Saletović

Piše: A. ČENGIĆ

9.5.2019

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti (Chakrabarti) potpisali su danas sporazum o finansiranju izgradnje još jedne dionice Koridora 5C.

Nakon potpisivanja, ministar Bevanda je kazao da je sretan što se ova konferencija završava ovim činom. 

- Posebna je čast zaključiti konferenciju ugovorom vrijednim 210 miliona eura. Od ukupnih sredstava, 60 miliona eura ići će na izgradnju u Federaciji, a 150 miiona eura na Republiku Srpsku. Ovaj zajam omogućit će izgradnju novih 14 kilometara autoputa. Dionica počinje na mostu preko rijeke Bosne južno od petlje Rudanka u RS na sjeveru, a nastavlja se prema jugu i zaobilazi Doboj prema Federaciji preko Usore do Medakova. Novac je raspoređen u skladu s projektom, konfiguracijom terena i potrebnim ulaganjima na terenu. Sredstva su izuzetno povoljna, a rok otplate je 15 godina - pojasnio je Bevanda.

Suma Čakrabarti ovom prilikom istakao je da su se svi akteri ovog ugovora potrudili u posljednjih 36 sati da omoguće da se ovo potpisivanje dogodi. 

- Ovo je samo još jedan dokaz odličnog odnosa BiH i EBRD-a. Presretan sam što sam bio u mogućnosti da potpišem ovaj ugovor, to pokazuje našu opredijeljenost ulaganjima u putnu infrastrukturu u BiH. Ukupan iznos investicija u Koridor 5C je sada viši od 800 miliona eura. Ovo potpisivanje danas predstavlja ključni korak naprijed i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je to istekao tokom investicijskog panela. Povezivanje BiH u regionu i šire je opredjeljenje ove države. To je prioritet za BiH, ali i EBRD. I mislim da smo uradili fantastičan posao. Ovaj ugovor je temelj za investicije EBRD-a u BiH ove godine. Ovim ćemo dostići rekordan iznos od 400 miliona eura, to pokazuje i put ostalim investitorima, put da i oni ovdje investiraju. Dragi prijatelji Mirko, Vjekoslave i Denise, predani smo daljnjem radu s vama dok vaša zemlja gradi bolju ekonomiju za sve građane BiH - istakao je Čakrabarti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.