NEZADOVOLJSTVO

Stotine doktora medicine i stomatologije protestirale u Sarajevu

E. Trako

11.5.2019

S današnjeg protesta - Avaz
S današnjeg protesta - Avaz
S današnjeg protesta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+17

U Sarajevu je danas održan protestni skup Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije koji je počeo u 12 sati.

Povod protesta je nemogućnost Federalnog sindikata da ostvari pravo na reprezentativnost, koja bi omogućila da doktori ubuduće potpisuju svoj kolektivni ugovor, time i neriješen radno-pravni status doktora u Federaciji BiH. 

Prisustvovali su i članovi sindikata doktora iz deset kantona, a kako javlja naš reporter s lica mjesta, ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH okupilo se više stotina doktora na protestima.

- Tamo smo gdje ne želimo biti, tamo smo gdje nam onemogućavaju pojedini premijeri, vlade i ministri da potpišemo novi kolektivni ugovor. To se prije svega odnosi na Sarajevo i Tuzlu. U vakumu smo kada su u pitanju tuzlanski i sarajevski ljekari jer nemaju riješen radno-pravni status - rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Zaid je kazao da je svih deset kantona riješilo s reprezentativnošću ili sa kolektivnim ugovor, ali da Zapadnohercegovački nije.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hoćko je zahvalio svima koji su došli.

- Rekli ste sve koji ste danas tu. Od Bihaća do Goražda, od Orašja do krajnjeg juga BiH. Hvala i onima koji danas nisu tu, koji su našli razlog da ne budu s nama. Ovo je od njihovog renomea, ali ima i onih koji su opravdano odsutni - kazao je Hoćko.

Oni su otišli i do zgrade Parlamenta Federacije, kako bi, kako su kazali, "mahnuli" i toj državnoj instituciji. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.