AKTUELNO

Hočko: Zdravstvo je u šok-sobi!

Politika mora da čuje glas ljekara jer, kako su kazali, "ako nas ne shvatite ozbiljno, danas smo na Trgu BiH, sutra smo izvan BiH"

Indira KRIJEŠTORAC

11.5.2019

Federacija BiH je zakazala. Zdravstvo se urušava, ova država šalje doktore na ulice, a mi na ulici danas želimo ukazati koliko je trenutni Zakon o radu loš i dvosmislen - poručila je s današnjeg protesta Marina Berberović, predsjednica Skupštine Saveza sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Sadašnji Zakon, kako je kazala, dopušta da ga različiti sudovi Federacije različito tumače, da jedni kažu da priznaju doktore, a drugi da doktori nemaju pravo zastupati sami sebe. Takav zakon ne može i ne smije opstati ako želimo kvalitetno zdravstvo.

- Mi danas imamo samo jedan zahtjev, a to je izmjena Zakona o radu, rješenje je u rukama vladajućih. Vi, vladajući, možete riješiti krizu u zdravstvu, izmijenite zakone - poručila je Berberović.

Predsjednik Sinidkata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo Izet Hočko kazao je kako se moraju dozvati pameti oni koji vode zdravstvo.

- Zdravstvo nam je na umoru, zdravstvo je u šok-sobi - poručio je Hočko.

Politika mora čuti glas ljekara jer, kako su kazali, "ako nas ne shvatite ozbiljno, danas smo na Trgu BiH, sutra smo izvan BiH!"

Podsjetimo, ljekari i članovi sindikata iz 10 kantona okupili su se danas na Trgu BiH kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo situacijom u zdravstvu u Federaciji.

Kako su ranije najavili, na protest su izašli zbog nemogućnost Federalnog sindikata da ostvari pravo na reprezentativnost, koja bi omogućila da doktori ubuduće potpisuju svoj kolektivni ugovor, time i neriješen radno-pravni status doktora u Federaciji BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.