REAKCIJE

Komšić pozvao Dodika da pročita Ustav BiH

Poručio da nije tačno da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta

Željko Komšić. Arhiv

Fena

12.5.2019

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je večeras predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika da "napokon pročita Ustav BiH kako bi prestao sa političkim manipulacijama i pravnim neistinama".

Komšić poručuje da nije tačno da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta, jer u Ustavu BiH piše da se ona sastoji od entiteta FBiH i RS, odnosno nisu entiteti FBiH i RS stvorili državu Bosnu i Hercegovinu, već upravo suprotno Ustavom BiH je utvrđeno postojanje entiteta o kojima on govori.

- Njegove priče o tome ko je potpisao anekse Dejtonskog sporazuma, neka objesi mačku o rep, pa neka odgovori zašto delegacija RS-a nije imala nikakvo aktivno učešće u dejtonskim pregovorima, osim kao puki posmatrač. Neka pročita tu alineju Dejtonskog sporazuma gdje jasno piše da sve relevantne dijelove Dejtonskog sporazuma potpisuje nekadašnja SR Jugoslavija u ime Republike Srpske, pa nek odgovori javnosti zašto je to tako ili zašto Karadžić, Plavšić ili Krajišnik nisu učestvovali u dejtonskim pregovorima - naveo je Komšić u izjavi za Fenu.

Pozvao je Dodika da pročita i Zakon o odbrani BiH, odnosno njegov pravni osnov iz Ustava BiH iz člana III5/A u "kojima jasno piše šta je to direktna nadležnost Bosne i Hercegovine, koju on svojim ponašanjem kontinuirano devalvira i zanemaruje".

Dodikovu priču o obilježjima na uniformama Komšić vidi kao relativizaciju onoga što je ranije rekao, tačnije da poziva da se naredne godine obuku uniforme VRS, pa sad to pretvara u neka obilježja, nastojeći pobjeći od odgovornosti.

- Neka Dodiku bude jasno da je Zakon o odbrani BiH jasno rekao koje uniforme mogu nositi Oružane snage BiH, njene vojne snage, odnosno mogu nositi samo uniformu države Bosne i Hercegovine i niti jednu drugu. Njegov poziv za nošenje nekih retrogradnih uniformi ili da će vojnici iz RS-a ići na obuku u Srbiju, direktno je kršenje Zakona o odbrani BiH, kršenje je ustavom i zakonom utvrđenih nadležnosti člana Predsjedništva BiH da okuplja dijelove Oružanih snaga BiH, tako da ćemo veoma rado podnijeti krivičnu prijavu nadležnoj sudskoj instanci, a dok ćemo predstavnicima međunarodne zajednice veoma uporno ukazivati na onoga ko poništava vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, bez obzira na njegova eventualna obećanja nekim istočnim zemljama. Bez vladavine prava u Bosni i Hercegovini nema ni Evropske unije, što bi Dodiku trebalo biti jasno - zaključio je Komšić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.