PARLAMENT FBIH

Ružnić: Evidentirani su silovanja, ubistva, krađe i niko ne rješava problem

Migranti boluju od zaraznih bolesti

Mustafa Ružnić. Arhiv

M.R.S.

13.5.2019

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH posvećena migrantskoj krizi s akcentom na Unsko-sanski kanton. U svom obraćanju zastupnicima premijer USK Mustafa Ružnić iznio je hronologiju događaja i statističke podatke te je apelirao da se ovaj problem ne rješava tako da se gura u drugo dvorište. 

Kritizirao je Ministarstvo sigurnosti BiH i Graničnu policiju te Službu za poslove sa strancima.

- Imali smo poruku Ministarstva sigurnosti da je BiH spremna za migrantski val, ali prve migrante dočekujemo u januaru 2018., a od aprila 2018. kreće nekontroliran priliv, posebno na području USK. Od tog momenta općinske, gradske i kantonalne vlasti traže da se u problem uključe institucije države. Migranti odlaze nekontrolirano. Svi stadioni, igrališta, bivaju zauzeti. Humanitarne organizacije nisu uspijevale svima pružiti što je neophodno. Vlada USK predlaže formiranje centra na području općine Petrovac, ali se Ministarstvo sigurnosti oglušilo. 

Građani se pozivaju na samoorganiziranje i održavaju se prvi protesti. MUP je okončao proteste. U roku od 45 dana IOM je formirao četiri prihvatna centra s porukom da moramo biti spremni dočekati zimu, a znamo kakve su na području Krajine. Cilj je bio sačuvati dostojanstvo građana, sigurnosnu situaciju, imovinu i dostojanstvo migranata. Na području kantona u četiri centra je 3.200 migranata smješteno. Od Ministarstva sigurnosti tražili smo puno uključivanje. Ali odgovor je bio da nemaju strategije za migrantsku krizu, da imaju akcioni planovi, ali nema njihovog provođenja. Zatražili smo jaku koordinaciju. Od 31. oktobra do danas nismo dobili ono što smo tražili, od Ministarstva, Granične policije, Službe za poslove sa strancima - istakao je Ružnić.

Dodao je da se mora sve učiniti i da ne dođe do novog protesta građana.

- Dešava se skučeni životni prostor. Zamislite da se ovdje, u Sarajevu, kreće 30.000 migranata, u Mostaru 15.000. Humanitarni radnici, volonteri, trpe sve, od fizičkih napada, do verbalnih. Trpe i zdravstveni radnici. Do sada je pruženo blizu 30.000 zdravstvenih usluga prema migrantima. Oni nisu osigurani i USK je pretrpio 4,2–4,5 miliona KM štete. Obraćali smo se Ministarstvu zdravstva FBiH da se proglase određene epidemije, ali Ministarstvo se nije uključivalo. Evidentirano je na stotine prekršaja i krivičnih djela, 79 najtežih, ubistva, pokušaji ubistva, silovanje, bludne radnje, teške krađe. Nijedna policijska agencija se nije uključila u rješavanje ovih problema - ukazao je Ružnić. 

Naglasio je da neki migranti boluju od nekih zaraznih bolesti, da je nekoliko grupa testirana na opijate i zabilježeno je da je od 20 njih 18 pozitivno. 

- Dešava se da predamo migranta uredu Službe za poslove sa strancima i opet ga nađemo u centru. Migrant iz Pakistana je silovao maloljetnicu, dijete s teškoćama u razvoju. MUP USK ga procesuira, predaju ga Službi za poslove sa strancima, opet ga nađemo - dodao je Ružnić.

Ukazao je da rješavanje problema leži na zaštiti granice na Drini te da i FBiH treba formirati koordinaciono tijelo.

- Treba donijeti odluku da se zaustavi prijevoz migranata svim javnim prijevoznim sredstvima - rekao je Ružnić.

Ukazao je i da na području USK imaju tek dva inspektora iz Službe za poslove sa strancima, a da se dešava i da migranti lažiraju dokumentaciju koju dobiju kada se evidentiraju, pa je, naprimjer, u Biri u Bihaću zatečeno jučer njih 300 bez validne dokumentacije.

- Ministarstvo sigurnosti mora donijeti strategiju upravljanja migracijama, Granična služba BiH da radi svoj posao, čuva granice ove zemlje. Nismo mi protiv migranata. Ako je iko pokazao kako se odnositi prema njima, pokazali smo mi, ali ne možemo sami nositi taj teret. I daj Bože da ovo stane i za deset godina - upozorio je Ružnić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.