OTKRIVAMO

Robijašima uplaćeno više od milion maraka

Nije navedeno po kojem osnovu je novac uplaćivan osuđenicima, ali se pretpostavlja da se jedan dio odnosi na plate onih koji su radno angažirani

KPZ Zenica: Osuđenici plaćeni za rad

S.DEGIRMENDŽIĆ

14.5.2019

Osuđenicima koji kaznu služe u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici u prošloj godini na njihove depozite je ukupno „leglo“ više od milion maraka! Pokazuju ovo podaci iz izvještaja o radu ove ustanove koji je prošle sedmcie razmatrala i Vlada Federacije BiH, a u koji je „Avaz“ imao uvid.  

Dolari i krune

Osim oko 978.000 KM, koliko je primljeno i položeno na depozit osuđenih osoba, u izvještaju se navodi da je zatvorenicima još uplaćeno 9.403 eura, zatim 5.845 hrvatskih kuna, 1.120 australskih dolara, 5.600 švedskih kruna, 50 turskih lira , 5.843 srpska dinara, 580 švicarskih franaka, 400 mađarskih forinti ....

U izvještaju nije navedeno po kojem osnovu je novac uplaćivan osuđenicima, ali se pretpostavlja da se jedan dio odnosi na plate onih koji su radno angažirani u jedinicima zatvora koje imaju određenu proizvodnju poput Privredne jedinice „Novi život“, a drugi dio se odnosi vjerovatno na uplate porodice i prijateljima osuđenicima.

Prema podacima zeničkog zatvora u zavodu je u prošloj godini bilo radno angažirano 356 osuđenika, od njih oko 630, koliko ih se spominje u izvještaju.  Nije navedeno koliki je iznos plata osuđenika , ali saznajemo da oni u prosjeku zarade mjesečno oko 200 KM ,ali da taj iznos može biti i veći u zavisnosti na kojim poslovima rade. 

Inače, sklopu „Novog života“ iz čijih sredstava su i isplaćene plate osuđenicima posluju livnica i metalni pogon u kojem se proizvodi i oprema za elektrifikaciju kranova koja svoje proizvode plasira i na tržište Evropske unije.  

 Dobili 9.000 pošiljki  

Da osuđenici u zeničkom zatvoru nisu zaboravljeni od porodice i prijatelja govori i podatak da su u prošloj godini ukupno primili oko 9.000 različitih pošiljki. Od toga je 5.470 paketa, 3.585 pisama i tri teelgrama. Istovremeno zatvorenici su poslali na različite adrese 86 paketa  i 4.460 pisama. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.