CIVILNA ZAŠTITA

U Bosanskom Šamcu i Modriči stabilno, rijeke u koritima

Svi putni pravci prohodni

Sava i Bosna u koritu. Srna

Avaz.ba / Srna

14.5.2019

Rijeke Sava i Bosna na području općine Bosanski Šamac su u koritu i za sada nema opasnosti od izlijevanja, navode iz lokalne civilne zaštite.

Predstavnik općinske civilne zaštite Boro Bogdanović rekao je kako Štab za vanredne situacije prati stanje na terenu i poduzima adekvatne mjere.

- Nivo rijeke Save u Bosanskom Šamcu je 3,7 metara, a redovna odbrana od poplava se proglašava na 6,5 metara - kazao je Bogdanović.

On je naveo da će informirati javnost o stanju na terenu od 9 i 19 sati te napomenuo da stanovništvo može dobiti dodatne informacije na telefon Civilne zaštite 054/611-637, kao i preko predsjednika savjeta mjesnih zajednica. 

Vodostaj Bosne u Modriči 200 cm. Srna

Vodostaj rijeke Bosne u Modriči jutros je iznosio 200 centimetara i niži je za 100 cm od kote redovne odbrane od poplava, izjavio je općinski samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu Željko Terzić.

Terzić je rekao kako je vodostaj Bosne sinoć u 23 sata iznosio 60 centimetara, a jutros u 5 sati 160 centimetara.

- Bosna i dalje raste, ali su naše procjene da će najviši val dostići nivo od 250 centimetara i da neće ugroziti domaćinstva - rekao je Terzić.

On je naglasio da trenutno nema prijetnji ni od rječica, bujičnih potoka i zapadnog lateralnog kanala.

Terzić je istakao da su svi putni pravci na prostoru Modriče prohodni.

- Sve strukture civilne zaštite su u pripravnosti za zaštitu od poplava i klizišta, kojih je u Modriči od 2002. godine registrirano 211 - rekao je Terzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.