AKTUELNO

Špirić za Avaz.ba: Pozdravljam Radončićevu odluku

Špirić: Izlazak iz slijepe ulice. Arhiv

E. MASLO

16.5.2019

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić pozdravio je današnju odluku Predsjedništva SBB-a da prihvati poziv SDA za učešće u formiranju vlasti na federalnom i državnom.

- Ako je namjera da se izađe iz slijepe ulice kako je to rekao gospodin Radončić i da se što prije formira vlast, mi pozdravljamo tu odluku - prokomentirao je Špirić.

Dodao je da nije ni trebalo gubiti šest mjeseci da bi se to desilo jer stranke iz Republike Srpske nisu ničim uvjetovale formiranje vlasti na nivou zajedničkih institucija.

- Mislim da je izgubljeno šest mjeseci i bilo je uzajamnih optužbi na račun RS, ali SDA je čekala da dođe do ove koalicije. U svakom slučaju, ako je to pomak u formiranju vlasti mi to pozdravljamo – naglasio je Špirić.

Podsjetimo, Predsjedništvo SBB-a prihvatilo je poziv SDA da bude dio vlasti, a kako je kazala Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica ove stranke, nakon sjednice, ovaj trenutak zahtijevao je da se stave interesi države i interesi ovog naroda ispred bilo kakvih sebičnih interesa ili ličnih animoziteta. 

- Politička i ustavna kriza, udari na suverenitet iznutra i izvana na Bosnu i Hercegovinu, teško ekonomsko stanje u zemlji, kao i blokada reformskih procesa razlozi su, između ostalog, zašto je Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost BiH danas donijelo odluku da prihvati poziv Stranke demokratske akcije i uđe u zvanične pregovore o koaliranju na nivou države BiH i Federacije BiH. Dakle, sloga i partnerstvo je ono što biramo za ovaj trenutak - kazala je Omerbegović-Arapović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.