SARAJEVO Izborno-izvještajna sjednica Kongresa

Sutra izbor predsjednika Naše stranke, kandidati Kojović i Marjanović

Za Nadzorni odbor i Sud časti bit će izabrano po pet, a za Glavni odbor 51 osoba

Sl. M. / Avaz.ba
17.05.2019 15:41

Kojović i Marjanović kandidati za predsjednika

Foto: Arhiv

Aktuelni predsjednik Predrag Kojović i član Predsjedništva Damir Marjanović kandidati su za predsjednika Naše stranke koji će biti izabran sutra na izborno-izvještajnoj sjednici Kongresa.

Birat će se i tri potpredsjednika, a za tu funkciju su predloženi Irma Baralija, Omer Berbić, Mirsad Čamdžić, Alen Girt, Vibor Handžić, Srđan Mandić, Nasiha Pozder i Zdravko Radoševi.

Na Kongresu će, između ostalog, biti izabrani i članovi Glavnog i Nadzornog odbora te Suda časti Naše stranke.

- Za Nadzorni odbor i Sud časti bit će izabrano po pet, a za Glavni odbor 51 osoba - navode iz Naše stranke.

Poseban gost na Kongresu Naše stranke bit će predsjednik Saveza liberala i demokrata za Evropu Hans van Balen (Johannes Cornelis van Baalen). Savez liberala i demokrata za Evropu (ALDE) je evropska politička stranka koja okuplja stranke liberalnih, demokratskih i reformističkih načela iz 30 evropskih zemalja, a članica ove evropske stranke koja nam je poznatija pod skraćenicom ALDE je i Naša stranka.- Bio je član monitoring-misije Evropskog parlamenta tokom parlamentarnih izbora u Ukrajini 2014. godine. Tokom ukrajinsko-ruskog konflikta se zalagao za veća vojna izdvajanja i angažman NATO pakta te povećanje izgleda Ukrajine za pristupanje Evropskoj uniji, zbog čega se našao na crnoj listi istaknutih osoba iz EU kojima nije dozvoljen ulazak u Rusku Federaciju. Van Balen je predsjednik ALDE stranke od novembra 2015. godine. ALDE se zalaže za slobodno tržište, evropske integracije i jedinstveno evropsko tržište - saopćeno je iz Naše stranke.Osim političkog angažmana kroz VVD i ALDE, Hans van Balen je od 2009. do 2014. bio i predsjednik Liberalne internacionale, međunarodne organizacije koja okuplja liberalne stranke, političare i intelektualce s ciljem promocije liberalizma, demokratije, ljudskih prava, slobodnog tržišta, socijalne pravednosti, tolerancije i međunarodne solidarnosti.

Komentari

NA VRH