TRADICIJA

Evropska noć muzeja obilježena i u Trebinju

Kustos Milošević naveo je da je ideja o stalnoj prirodnjačkoj postavci stara koliko i muzej

Piše: P.M.

18.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Kao i predhodnih godina i ove godine Trebinjski Muzej Hercegovine, po 12 put pridružio se obilježavanju Evropske noći muzeja, otvorivši svoja vrata posjetiocima, ali ponudivši im i nove atraktivne sadržaje. U skladu sa ovogodišnjom temom manifestacije „Budućnost tradicije“ iz Muzeja Hercegovine istakli su da je najbolji način obezbjeđenja svjetlije budućnosti prenošenje tradicionalnih vrijednosti najmlađim.  

Obilježavanje Noći muzeja počelo je malom nevesinjskom olimpijadom, koja je uvod u promotivne aktivnosti za predstojeći 144. sabor tradicije i viteštva u Nevesinju. Zbog svoje tradicije i važnosti za kulturni identitet naroda ovoga kraja, Nevesinjska olimpijada je predložena za nominaciju na UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Mali olimpijci su se okušali u tradicionalnim disciplinama, kao što su trka sa jajetom u kašici, povlačenje konopca, trka u džakovima i skok u dalj.

Obilježavanje Noći muzeja nastavljeno je otvaranjem Izložba radova sa dječijih muzejskih radionica, koje se od februara ove godine svake subote priređuju u Muzeju Hercgovine.

U Noći muzeja otvorena je i nova sedma stalna, a prva prirodnjačka postavka „Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice“, autora kustosa biologa Miće Miloševića.

Kustos Milošević naveo je da je ideja o stalnoj prirodnjačkoj postavci stara koliko i muzej, te da je višedecinijskim naporima stručnjaka zaposlenih u ovoj ustanovi do danas prikupljeno oko stotinu eksponata faune i flore, minerala i fosila iz ekosistema oblasnog prostora sliva Trebišnjice.

- Postavka je posebno specifična jer je rađena tehnikom izložbenih dijarama. Svaka dijarama je simulacija prostornog ambijeta u vještačkoj prostoriji. Tako da mi danas u zgradi muzeja imamo – i pećinu, i šumu, i rijeku, i kraška polja, kao posebne ekološke kategogije sa eksponatima životinja, koje inače i žive u takvim okolnostima - pojasnio je Milošević.

Prirodnjačku postavku muzeja svečano je otvorio predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak koji je naglasio da će ona imati nemjerljiv obrazovni i vaspitni značaj.

Posjetioci Muzeja Hercegovine imali su priliku da vide i izložbu „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“ Zavičajnog muzeja Ruma, a od u dvorištu muzeja priređen je koncert trebinjskog rok sastava „Sedmo nebo“.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.