SUŽIVOT Nacionalni spomenik koji 162 godine dokazuje zajedništvo

Predstavljen projekt obnove Hrama sv. Prokopija u Visokom

Potrebna je i hitna restauracija ikona

Fena
19.05.2019 21:15

Hrama sv. Prokopija u Visokom

Projekt obnove Hrama sv. Prokopija u Visokom predstavljen je u Kulturnom centru Altindag u tom gradu.

Kako se navodi u saopćenju press službe Grada Visoko, projekt će ojačati zajedništvo, unaprijediti suživot svih naroda koji u toleranciji i miru stoljećima žive na području Visokog, a Hramu sv. Prokopija vratiti prvobitni izgled.

Protjerej Miljan Rađenović, paroh visočki, koji opslužuje crkvu zahvalio se svima na podršci uz nadu da će pomoć svih dobrih ljudi doprinijeti skorom okončanju projekta. Uskoro počinju i fasadni radovi na samoj crkvi te je cilj da do slave crkve, koja se obilježava 21. jula na slavu sv. Prokopija, crkva bude u znatno boljem stanju. 

Trenutno stanje većine ikona je dosta loše i potrebna je hitna restauracija, kazao je protojerej Rađenović.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Visokom fra Franjo Radman poručio je da svi trebaju biti svjesni značaja ovog projekta.

Poruka gradonačelnice Babić je da procesi jačanja zajedničkog života moraju biti nastavljeni, jer njima alternative nema.

- Ovim projektom šaljemo poruke i u druge gradove Bosne i Hercegovine u kojima je potrebno obnoviti porušene bogomolje i pokrenuti iste ovakve procese zajedničkog angažmana privrednih subjekata, lokalne zajednice na rekonstrukciji svih vjerskih objekata koji su pretrpjeli velika oštećenja – istakla je Babić.

Realizaciju projekta podržao je veliki broj privrednika, predstavnici vjerskih zajednica i gradonačelnica Amra Babić.

Komentari

NA VRH