REAKCIJA

Iz Ureda glavne tužiteljice KS za „Avaz“: U predmetu ''Alešević'' nije bilo urgencija za postupanje

M. AŠČIĆ

22.5.2019

Iz Ureda glavne kantonalne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Anike Kešelj danas su odgovorili na upit „Dnevnog avaza“ jesu li vršene ikakve urgencije vezano za postupanje u krivičnom predmetu „Alešević“, koji je ovih dana u žiži interesiranja.

Pisanje medija

Riječ je o predmetu za koji internet portal Žurnal.info tvrdi da je urgirao Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, putem bivše glavne tužiteljice Dalide Burzić, a sve na način da je „trgovao krivičnim istragama“ i koruptivnim djelima.

- Obavještavamo vas da je navedeni predmet u ovom tužilaštvu formiran po izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu dana 23. marta 2017. godine, protiv više osoba, kao predmet organiziranog kriminala. Izvršenim uvidom u službenu evidenciju Tužilaštva utvrđeno je da u navedenom predmetu nisu dostavljane urgencije za postupanje, osim što je Nermin Alešević, počevši od 30. aprila 2018. godine, putem e-maila Ureda glavne kantonalne tužiteljice, dostavljao određene informacije i dokumentaciju vezanu za taj krivični predmet, a koja pismena su po uobičajenoj praksi iz Ureda proslijeđena na broj predmeta, o čemu je podnosilac e-maila povratno informiran – rečeno nam je iz Ureda.

Kako je pojašnjeno, poslije imenovanja Dalide Burzić na poziciju sutkinje Suda BiH (tj. poslije 1. aprila 2019.), Nermin Alešević je ponovo putem e-maila Ureda, pozivajući se na predmetni spis, dostavio određenu dokumentaciju, koja je, također, proslijeđena za navedeni predmet.

Tražio sastanak

- Nakon što je 16. aprila 2019. godine, putem e-maila, zatražio termin za sastanak s v. d. glavne kantonalne tužiteljice, isti je od Ureda upućen da sve činjenice, informacije i dokaze koji bi eventualno mogli doprinijeti u potpunijem rasvjetljavanju i rješavanju predmetne krivične stvari može saopćiti postupajućem tužiocu u navedenom predmetu – rečeno nam je iz Ureda tužiteljice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.