ODLUKE Srbija usvojila izmjene Krivičnog zakonika

Doživotni zatvor i za ubice djece u BiH

Koradžija izrazila nadu da BiH neće čekati još godina na donošenje zakona koji uvodi oštrije mjere za ubistva, silovanja, zlostavljanja...

A. NUHANOVIĆ
22.05.2019 22:59

Tijana Jurić: Ubijena djevojčica

Skupština Srbije usvojila je izmjene Krivičnog zakonika te za ubice djece predvidjela doživotni zatvor bez prava na pomilovanje.

Epilog je to pritiska javnosti i Fondacije „Tijana Jurić“, koja je okupila više od 160.000 građana, nakon što je prije dvije i po godine 14-godišnju djevojčicu Tijanu Jurić ubio mesar iz Surčina.

Igor Jurić, prvi čovjek Fondacije, Tijanin otac, prisustvovao je usvajanju zakona.

Spriječiti nasilje

- Usvajanjem kazne doživotnog zatvora ostvaren je još jedan cilj, ali je još mnogo toga pred nama. Srećan sam jer je ovo pobjeda svih nas koji smo istrajali u bici da se inicijativa usvoji – kazao je Jurić za „Avaz“.

  • Jurić: Pokrenuo inicijativu za izmjene Krivičnog zakonika
    Jurić: Pokrenuo inicijativu za izmjene Krivičnog zakonika

Melisa Koradžija, pravnica u Fondaciji „Krila nade“ iz Sarajeva, pozdravila je donošenje bilo kakvog akta koji će spriječiti nasilje.

- Kod nas sve stoji na mjestu, stagniramo i u odnosu na zemlje okruženja. Nadam se da će i kod nas brzo doći vrijeme kada će sličan zakon poput Tijaninog ugledati svjetlo dana zbog velikog broja ovakvih krivičnih djela - kaže Koradžija.

Ona ističe da bi se lično zalagala da za ubistva djece, silovanja, obljube nad nemoćnim osobama, trudnicama, bude izrečena doživotna kazna zatvora.

- To je jedini način prevencije ove vrste krivičnih djela, posebno u odnosu na povratnike - kazala je Koradžija.

Izrazila je nadu da BiH neće čekati još godina na donošenje zakona koji uvodi oštrije mjere za ubistva, silovanja, zlostavljanja...

  • Koradžija: Jedina prevencija
    Koradžija: Jedina prevencija

Mahir i Aleksa

U BiH je nakon tragedije Mahira Rakovca, koji se u decembru 2015. godine ubio zbog vršnjačkog nasilja, pokrenuta inicijativa za donošenje tzv. Mahirovog i Aleksinog zakona.

Kao i Mahir, Aleksa Janković presudio je sam sebi, 10. maja 2011. godine, skočivši kroz prozor stana u kojem je živio, nakon višemjesečne fizičke i psihičke torture koju je doživljavao u školi "Sreten Mladenović Mika" u Nišu.

Sve je do sada mrtvo slovo na papiru.

Slučajevi ubistava djece koji su šokirali BiH

 25. februara 2014. u Hadžićima je ubijen 4-godišnji Smajo Ćesir. Za ubistvo su optuženi majka Ena Lipa i očuh Salih Arnautović, a zlostavljali su ga i djed i nana Emir i Munira Lipa.

18. juna 2014. u kontejneru je pronađeno mrtvo muško novorođenče. Utvrđeno je da je dijete ugušeno. Zbog ubistva je uhapšena majka Mevlida Mujić.

 8. novembra 2014. dvogodišnji Ajnur Smolo iz Kaknja podlegao je u zeničkoj bolnici nakon što ga je očuh divljački bacio na krevet i nanio mu teške povrede glave.

15. decembra 2018. Admir Sović (37) najvjerovatnije je zaklao na spavanju svoje troje maloljetne djece, Ahmira (7), Neilu (5) i Ajlana (2). Sović se potom objesio u kući u naselju Mali Lug u Bihaću.

  • Admir Sović ubio svoje troje maloljetne djece pa se objesio
    Admir Sović ubio svoje troje maloljetne djece pa se objesio

Komentari

NA VRH