RAZGOVOR

Murga stvarno nije običan drot

Dovoljno je bilo da poslije završene smjene, onako usput, prošeta ulicama Bjelava da bi komšiluk znao da nema belaja i da je sve pod kontrolom

Džemal Murga: Danas ne nosi pištolj. M. Kadrić

Piše: A. KAPO

27.5.2019

Naš Murga nije običan drot, njegove metode su modernije, on te prvo ponudi cigarom pa te poslije razbije. Murga nije običan drot, zanimaju ga psihofenomeni, svakom se unese u lice i kaže ''zasvirat ćeš ti klavir meni'' - stihovi su poznate pjesme „Murga drot“ koju izvodi kultni sarajevski bend „Zabranjeno pušenje“.  

Iako je pjesma objavljena daleke 1987. godine, danas mnogi, pa i ljubitelji ovog benda, ne znaju da se, zapravo, radi o stvarnom liku - Džemalu Murgi, nekadašnjem inspektoru Odjeljenja za borbu protiv narkomanije MUP-a KS.

Ni kriminalci nisu što su bili

Tako i potpisnik ovih redova iz ljeta u ljeto bezuspješno uvjerava gazdu apartmana u crnogorskom Sutomoru, inače velikog ljubitelja „Zabranjenog pušenja“ i našeg šehera, da mu je Murga komšija i da se ne radi o imaginarnom liku.

- Volio bih da vidim Neleta (Nele Karajlić, op. a.) pa da ga pitam gdje je izabrao baš moje prezime. I danas se pitam da li mu se to svidjelo jer se prezime rimovalo, možda jer prezime zvuči papanski, ne znam... Sve je krenulo iz kultnog kafića „Kaktus“ na Skenderiji, kada smo jednog bubnjara uhvatili s drogom. Od tada, gdje god maknem, u pozadini je pjesma „Murga drot“ - kaže na početku razgovora za „Dnevni avaz“ Murga.

Raja iz mahala Mejtaš i Bjelave najbolje će vam prepričati anegdote s Murgom. Pričat će vam i učenici osnovnih škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ i „Musa Ćazim Ćatić“, kao i Trgovačke i Medicinske škole. I dobre i one loše. Najbolje su upućeni bivši štićenici Dječijeg doma „Bjelave“. Dovoljno je bilo da Murga poslije završene smjene, onako usput, prošeta ulicama Bjelava da bi komšiluk znao da nema belaja i da je sve pod kontrolom. Ako ste bili te sreće ili nesreće da nabasate na Murgu, vjerovatno ste izvrtali džepove i odgovarali na njegova pitanja „ima li cigara, alkohola, droge“...

Za razliku od tih, mnogi kažu boljih i sretnijih dana, danas bahati i umišljeni likovi odbruse policajcima „što si me zaustavio“, vrijeđaju ih, pljuju i napadaju, a toliko su postali odvažni da i pucaju i likvidiraju momke u plavom. Svirepa ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića sve to i potvrđuju. I Murga priznaje da je nemoguće povući paralelu između policajaca nekada, u takozvanom Titovom sistemu, i policajaca sada.

- Nekada su bježali od nas (policajaca, op. a.). Nedavno prolazim pored Doma policije, a u parku na travi sjedi jedan mali lokalni mangup i puši travu. Dobacuje mi: „Inspektore, hoćeš i ti dim?“ Da se meni taj mali tako obrati, ma... Tada sam vidio da je gotovo, da je kraj. Ni kriminalci nisu više što su bili, jer nemaju nikakvo poštovanje - kaže Murga.

Nije imao pardona

Tokom bogate karijere njegove mete nerijetko su bile i poznate osobe. Murga nam otkriva da nije imao pardona i da je sve hapsio, od advokata do muzičara i glumaca.

- Ima ih mnogo, ali nećemo o imenima – kaže nam Murga.

Na kraju razgovora kaže da danas samo žali što mnoge ideje za koje se zalagao nisu zaživjele.

- Zašto se, recimo, ne ukine da je posjedovanje narkotika krivično djelo? Mi na taj način samo uvećavamo broj krivičnih djela, a prave dilere ne diramo. Tužilaštvo „nabija“ broj riješenih slučaja i stvara se slika da se nešto radi. Neshvatljivo je da zbog pola džointa uhapse mladića i zadrže ga 24 sata. Bavimo se džointom, a tamo imamo 85 kilograma heroina. I da dodam, ja sam za legalizaciju marihuane, ali isključivo u zdravstvene svrhe – zaključio je Murga.

Pištolj s posvetom

Džemal Murga nam se pohvalio da je prilikom penzionisanja od tadašnjeg komesara dobio pištolj Glock s posvetom. I danas mu u dokumentima stoji policijska značka koju nam ponosno pokazuje.

- Pištolj ne nosim nikad. Nemam potrebe, sa svakim sam bio korektan – kaže Murga.

Igrao nogomet s Harisom Džinovićem

Malo kome je poznato da je Džemal Murga bio i solidan fudbaler. Svojevremeno je s rajom s Bjelava i iz Logavine nastupao u Fudbalskom klubu Jug. 

Murga nam pokazuje fotografiju iz daleke 1968. godine. Dio tima, kako nam je otkrio Murga, činio je i poznati pjevač Haris Džinović.

- Nije znao nešto igrati, ali je dobro udarao – s osmijehom priča Murga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.