AKTUELNO

Rukovodstvo oba doma PSBiH o imenovanju bh. delegacije u PS Vijeća Evrope

Dnevnim redom predviđeno je i da se dogovore kriteriji za izbor članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH

Članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedaju sutra

Fena

27.5.2019

Članovi Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi zasjedati sutra, 28. maja, a bit će to njihova druga sjednica od imenovanja na kojoj bi trebali utvrditi kriterij za izbor članova zajedničkih komisija za oba doma.

Također, dnevnim redom sjednice predviđeno je i da se dogovore kriteriji za izbor članova stalnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice je i razmatranje dopisa Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi s imenovanjem Parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Parlamentarna skupština BiH trebala bi utvrditi delegaciju BiH za junsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, nakon odluke Komiteta ministara Vijeća Evrope da BiH pruži šansu da ispravi propust budući da na vrijeme nije imenovana delegacija BiH.

Junsko zasjedanje je posebno važno jer se na njemu, poslije deset godina, bira novi generalni sekretar Vijeća Evrope, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava, a obilježit će se 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

Šef bh. diplomatije Igor Crnadak pozvao je rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH i političke stranke čiji su članovi u rukovodstvu da postignu dogovor te da BiH dobije delegaciju i učestvuje na zasjedanju idućeg mjeseca.

Pred rukovodstvom oba doma PSBiH sutra će se naći i dopis šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brusa Bertona (Bruce) u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.