SARAJEVO

Reakcija SDA na današnji incident u Ferhadiji

Takav odnos prema žrtvama, gradu i državi je nedopustiv i nezabilježen u historiji, navodi se u saopćenju

L.Đ/Avaz.ba

27.5.2019

Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je na današnji incident, odnosno verbalni obračun između Udruženja civilnih žrtava rata i Unije žrtava rata prilikom obilježavanja 27. godišnjice masakra u sarajevskoj ulici Ferhadija te su saopćenjem istakli kako to najoštrije osuđuju.

Sramotno narušavanje dostojanstvenog sjećanja na žrtve opsade nema nikakvog opravdanja. Smatramo da je organizator obilježavanja, odnosno Vlada Kantona Sarajevo, morala osigurati da sve protekne, kao i ranijih godina, mirno i dostojanstveno, u duhu sjećanja na žrtve jednog od najgorih ratnih zločina - navedeno je u saopćenju.

Istakli su kako uznemirujuće scene, koje po svemu sudeći imaju i političke konotacije, s obzirom na to da je jedan od aktera incidenta bila kandidatkinja Naše stranke na proteklim izborima, a riječ je o vladajućoj stranci u Kantonu Sarajevo, duboko su povrijedile sve iskrene patriote i građane Bosne i Hercegovine. 

- Ako se iza svega krije sraman pokušaj politizacije, zavađanja žrtava i sakupljanja poena, a bojimo se da je to tako, onda je to granica preko koje do sada niti jedan politički subjekt u Kanton Sarajevo nije prešao. Takav odnos prema žrtvama, Sarajevu i državi je nedopustiv i nezabilježen u historiji - navodi se u saopćenju SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.