ISPOVIJEST

Ćamil Duraković: Za mene nema posla, ostao sam i bez prijatelja

Radio sam analizu za Vladu KS, a 31. maja vraćam se na biro

Ćamil Duraković

Piše: A. NUHANOVIĆ

28.5.2019

Kao dugogodišnji načelnik Srebrenice, mjesta u kojem se desio genocid, Ćamil Duraković nije imao običan posao. S obzirom na tužnu prošlost, čije rane još nisu zarasle, biti načelnik Srebrenice nije bio nimalo lagan posao.

Kako dalje

Na prošlim općinskim izborima Durakovića je zamijenio Mladen Grujičić. Nakon toga Duraković je ostao bez posla, a i tri godina nakon izbora situacija se nije promijenila. U svojevrsnoj ispovijesti za „Avaz“ Duraković priča o svom životu poslije načelničkog posla.

- Za mene nema posla u mjestu gdje sam rođen – kaže Duraković.

Kako navodi, dugo je bio u potrazi za zaposlenjem. Na kraju, posao je dobio od Vlade Kantona Sarajevo. Ipak, samo privremeni.

- Angažman sam dobio od Vlade KS na dva mjeseca, tako da 31. maja ostajem i bez tog posla. Uradio sam analizu kako povratnicima pružiti mogućnost da od svog rada žive, jer za njih rješenje nisu freze, plastenici, traktori... A šta ću i kako dalje, ne znam, osim da ću se prijaviti ponovo na biro – ističe Duraković.

Sigurno je samo, kaže, da ostaje u Srebrenici, bez obzira na loše odnose koje ima sa sadašnjim načelnikom.

- Naši odnosi nisu nikad ni postojali. Ne treba mi nikakva saradnja s čovjekom koji u kampanji hoda sa Šešeljem (Vojislav, op. a.) i kojem su Karadžić i Mladić uzor. On se, očito, potrudio da nemam egzistenciju, iako imam dvije kćerke. Ali, to i ne čudi. Bolno je to da mi s druge strane nisu dali posao u Memorijalnom centru u Potočarima. Pojedine političke strukture digle su ruke od mene jer zagovaram zajedništvo – kaže Duraković.

Tvrdi i da nikad u politiku nije ni ušao da bi profitirao.

- Magistar sam. Iz Amerike sam se vratio da bih doprinio razvoju BiH, a ne da bih se ulizivao nekome samo da bih imao platu. Imao sam takvih političkih ponuda, ali sam ih sve odbio – navodi bivši načelnik Srebrenice.

Nema poziva

Kaže, odlaskom s funkcije ostao je i bez mnogih navodnih prijatelja.

- Uvijek sam bio među ljudima u Srebrenici, družio se s njima, normalno živio. Neke prijatelje koje sam imao ostali su uz mene. Nažalost, dosta je onih koji su tu bili zbog interesa i odmah nestali. Činjenica je da moj telefon ne zvoni više kao što je zvonio dok sam bio načelnik, nema toliko onih koji me pozivaju na iftare, prijeme... – otvoreno priča Duraković.

Ipak, kako kaže, Srebrenicu neće napustiti.

SDA i SBB jak su probosanski blok 

Duraković i dalje prati dešavanja u politici.

- Zanemareno je to da sam bio načelnik općine kao što je Srebrenica. Imao sam svoje slobodno političko djelovanje, zagovarao zajednički koncept. Ovih dana imali smo toliko napora da se dođe do jakog probosanskog političkog bloka koji je formiran ulaskom SBB-a u vlast sa SDA i DF-om. Taj blok mogao bi odgovoriti trenutnim političkim izazovima u BiH. Zamislite koliko je takva snaga potrebna u RS, gdje se provode represije, gdje se zakonskim rješenjima diskriminišu povratnici – navodi Duraković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.