GODIŠNJICE

Nema danas Bosne za kakvu se rahmetli Irfan molio

Na današnji dan u rano jutro kod Slunja srušen helikopter u kojem su bili ratni ministar vanjskih poslova BiH Irfan Ljubijankić i njegovi saputnici

Fotografija iz sretnih dana

Piše: M. KUKAN

28.5.2019

Za Minku Ljubijankić nema težeg dana od današnjeg. Bol je ista kao i prije 24 godine kada je primila užasnu vijest o pogibiji voljenog supruga dr. Irfana Ljubijankića, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH. 

Brojne misterije

Tog kobnog 28. maja 1995., u rano jutro, pripadnici vojske tzv. SAO Krajine srušili su helikopter u kojem su iz pravca Cazina prema Zagrebu, nadomak Slunja, letjeli Irfan Ljubijankić i njegovi saputnici Izet Muhamedagić, zamjenik državnog ministra pravde, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi BiH u Zagrebu, Fadil Pekić, pripadnik MUP-a BiH i Ljubijankićev pratilac, te članovi posade Mirsad Dupanović, Mihail Maksumenko Grigorijevič, kao i ukrajinski pilot N. Dudajev.

Skoro dvije i po decenije kasnije nema odgovora na brojna pitanja o okolnostima ovog ubistva, poput onih gdje je nestala torba s novcem koji je Ljubijankić nosio za odbranu bihaćkog kraja te kako nikad nisu pronađeni ostaci tijela pilota Dudajeva.

Ni Minka Ljubijankić nikad nije saznala ništa više o okolnostima ubistva. Na svom Facebook profilu jučer je objavila snimke dokumentarnog filma „Dr. Irfan Ljubijankić“ i spot jedne od najljepših pjesama koju je napisao dr. Ljubijankić u Bihaću 1993. godine pod naslovom „Molitva za Bosnu”.

Svaki Bišćanin koji ga je poznavao, o dr. Ljubijankiću ima samo najljepše riječi kao o izuzetno hrabrom i poštenom čovjeku, jednom od najvećih bh. patriota. Sigurni su da bi, da je on ostao živ, Krajina danas imalo mnogo značajnije mjesto u državi, ali su svi razočarani što ga je država zaboravila.

-  Moj Irfan sve je rekao u svojoj molitvi za Bosnu. Nažalost, mi danas nemamo Bosnu za kakvu se rahmetli Irfan molio - kroz plač je jučer ispričala za „Dnevni avaz“ Minka Ljubijankić.

Niko nije pomogao

Ona danas živi u Sarajevu, u stanu koji je kupila od prodaje onog u Bihaću.

- I kćerka živi u Sarajevu. Diplomirani je arhitekta, jedva je našla posao. Sin je u Bihaću i radi kao tužilac, bori se protiv kriminalaca. Snaha ne radi. Moj Irfan bio je i državni ministar i predsjednik Glavnog odbora SDA, veliki patriota, pozitivna ličnost, evropski čovjek. Ali, nikad mi niko iz vlasti, države, njegove stranke, nije došao i ni u čemu pomogao. Postim i ne bih o tome detaljnije sada govorila - rekla nam je Ljubijankić.

 STIHOVI  

„Molitve za Bosnu“ koju je u spotu snimljenom u Bijeloj džamiji u Bužimu otpjevao i odsvirao na klaviru dr. Ljubijankić počinju ovako: „Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu od ovih ljudi zvijeri! Ja evo umirem, s imenom Tvojim, i s ljiljanima zlatnim u plavetnom oku, i molitve Ti šapćem: Čuvaj mi, dragi Bože, Bosnu!“

Ukradeni „Zlatni ljiljan“ 

 

Minki Ljubijankić, kako nam je potvrdila, nikad niko nije pomogao ni da uđe u trag ukradenom Ordenu zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem koji je za dr. Ljubinkića posthumno dodijeljen tek 13 godina nakon pogibije.

Najviše ratno odlikovanje ukradeno im je iz kuće u Bihaću nedugo nakon dodjele. Kradljivci ništa drugo nisu odnijeli osim ovog odlikovanja!?

Ljubijankić: Bol ista kao i prije 24 godine

Dizdarić: Najporaznije je što je država zaboravila takvog čovjeka

Ibro Dizdarić prekjučer je u privatnoj režiji posjetio Slunj i mjesto stradanja članova visoke delegacije RBiH koju je predvodio nekadašnji ministar vanjskih poslova Irfan Ljubijankić. Otišao je tamo kao jedan od njegovih poznanika, koji ga je izuzetno cijenio.

- Moj rahmetli otac bio je jedan od najbližih saradnika dr. Ljubijankića. Kao neko ko je imao priliku sjediti s njima, mogu samo potcrtati kakav je dr. Ljubijankić bio Bišćanin, intelektualac, čovjek koji je živio ispred vremena. Njegovo prisustvo ulijevalo nam je sigurnost. Bio je izuzetno hrabar i pošten. U političkom smislu snažno se odupro idejama Fikreta Abdića. Bio je državotvoran i sigurno jedan od najsvjetlijih primjera političara s područja Krajine i USK. Poslije njega nema nijednog predstavnika koji u političkom smislu u Sarajevu zastupa interes Krajine. Najporaznije je što je država dozvolila da takav čovjek padne u zaborav - rekao nam je Dizdarić jučer.

U okviru manifestacije Dana Unsko-sanskog kantona, spomen-ploču kod Slunja prekjučer su posjetili članovi porodica nastradalih i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona. S viših nivoa vlasti nikoga nije bilo.

Dizdarić prekjučer kod spomen-ploče u Slunju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.