RAZGOVORI

Sastanak Dodik - Izetbegović: Nema potrebe da se više sastajemo

Milorad Dodik. Avaz.ba

Piše: M.R.S.

29.5.2019

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, održali su sastanak u Sarajevu u vezi s formiranjem Vijeća ministara, kako je prethodno Dodik i najavio. 

Nakon kratkog sastanka Bakir Izetbegović je napustio zgradu Predsjedništva BiH, gdje je sastanak i održan, ali nije želio išta komentirati. 

Sastanku je prisustvovao i Šefik Džaferović, koji je, kao i Izetbegović, bio bez komentara za medije.

Prema izjavama Dodika, današnji sastanak nije donio nikakva rješenja, jer učesnici nisu odustali od ranijih stajališta. Lider SDA je zahtijevao usvajanje MAP-a kao uvjet za formiranje Vijeća ministara, dok je to Dodik ponovo odbio.

- Da bi se krenulo s razmatranjem mišljenja Evropske komisije, treba formirati vlast. Nigdje u mišljenju ne piše NATO. Ja sam predložio da formiramo Vijeće ministara, koje će se baviti svim pitanjima, to ne isključuje saradnju s NATO-om. Saradnja s NATO-om nije problem, nego plan članstva, na kojem oni insistiraju – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, daleko je važniji evropski put, oko čega postoji konsenzus, te da je stalno insistiranje na MAP-u samo gubljenje vremena.

- Mi razumijemo zašto Bošnjaci i Hrvati žele u NATO i ne znam zašto se ne razumije zašto mi ne želimo - kazao je Dodik.

Naglasio je da više nema potrebe da se sastaju i da ne želi učestvovati u trakavicama.  




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.