REAKCIJE

Cvitanović kontra Komšića: Mišljenje Evropske komisije je pobjeda HNS-a

Pokazatelj da smo u potpunosti, sve vrijeme, bili u pravu

Ilija Cvitanović. HDZ 1990

Avaz.ba / HMS

30.5.2019

Predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH Ilija Cvitanović, ocijenio je, u izjavi za Hrvatski medijski servis (HMS), kako je izvještaj Evropske komisije o zahtjevu BiH za stjecanje statusa kandidata za članstvo BiH u Evropskoj uniji pobjeda politike Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

- Mišljenje Evropske komisije je potpuno korektno. Ono daje još jednu šansu najodgovornijim političarima u BiH da ovu zemlju pokrenu ka Evropskoj uniji. Vrlo jasno se govori o poštivanju pravne države, o promjenama Izbornog zakona, a pod poštivanjem pravne države smatra se i primjena presuda Ustavnog suda. Tako da s pozicije politike i stranke koju vodim mislim da je poruka vrlo jasna i da ide u pravcu da je nužno promijeniti Izborni zakon, ukupni odnos prema pravosuđu u BiH te naći kompromis oko ključnih političkih pitanja. U tom kontekstu vidim mišljenje Evropske komisije - kazao je Cvitanović za HMS.

Upitan kako komentira stav člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je mišljenje Evropske komisije o BiH "poraz politike HNS-a i zahtjeva za legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda", Cvitanović je kazao kako Komšićeva izjava ne odgovara onom što stoji u mišljenju Evropske komisije.

- U mišljenju se spominje pravna država, a poštivanje pravne države podrazumijeva poštivanje odluka najviše pravne instance države BiH, a to je Ustavni sud. Mišljenje jasno govori o izmjenama Izbornog zakona i provedbi presude Ustavnog suda BiH. Prema tome, mislim da je mišljenje Evropske komisije pobjeda politike HNS-a i kako je ovo pokazatelj da smo u potpunosti, sve vrijeme, bili u pravu tražeći provedbu presuda Ustavnog suda i poštivanje legitimne volje konstitutivnih naroda u BiH - kazao je Cvitanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.