AKTUELNO Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine

Pendeš: Budućnost zemalja regiona u EU i NATO-u

Ključni igači u Uniji trebaju podržati politiku otvorenih vrata

Pobjeda
03.06.2019 10:46

Marina Pendeš

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da je budućnost zemalja regiona u EU i NATO-u i da bi Balkanu bliske zemlje poput Grčke, Bugarske i Rumunije trebale u fokus svojih agendi za narednih pet godina staviti na dnevni red proširenje Unije.

Pendeš je u intervjuu za podgoričku "Pobjedu" rekla da bi istovremeno i ključni igrači u EU trebali podržati politiku otvorenih vrata.

Prema njenim riječima, svi izazovi u regionu zapadnog Balkana moraju biti riješeni razgovorom.

Dijalog je, smatra, jedini alat.

Upitana da li se plaši da bi se mogle obistiniti tvrdnje Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), koji kaže da oduzimanje evropske perspektive regionu znači rat, Pendeš je odgovorila da ne vjeruje da se to može desiti.

- Ne vidim takvu mogućnost. Za rat vam trebaju neprijatelji. Mislim da smo iz prošlosti naučili da takve stvari ne podstičemo i ne bih dalje komentirala takvu izjavu - rekla je Pendeš.

Proširenje EU mora biti tema budućeg sastava EK, ali, kako kaže, pojedine izjave ne daju baš nadu da će proširenje biti top-tema.

- Imam osjećaj da se ipak treba jasnije definirati odnosi unutar EU, kada je u pitanju ne samo politički nego i sigurnosni dio, u smislu stvaranja evropskih snaga i prepoznavanja vanjskopolitičkih ciljeva EU. Vjerovatno će EU biti okrenuta sama sebi, iako bi trebala biti okrenuta jugoistoku Evrope. Ukoliko oni ne doprinose sigurnosti i stabilnosti, a svi smo suočeni sa raznim izazovima, sve to destabilizira cijeli region i automatski se prelijeva na njega - pojasnila je Pendeš.

Kaže i da je za BiH zadovoljstvo da u susjedstvu imaju Crnu Goru, pored Hrvatske, jer s Hrvatskom BiH dijeli najdužu granicu.

- Sada imamo Crnu Goru kao članicu NATO-a, Sjeverna Makedonija će uskoro to postati. Smatram da naše dvije države jako dobro sarađuju, što ne znači da se ne može podići na veći nivo. Mi smo otvoreni, dali smo na raspolaganje naše sjedište za obuku ukoliko smatraju da treba educirati ljude. Crna Gora nas podržava i na NATO i na evropskom putu. Veoma je bitno za cijeli region, pošto je opredijeljen za EU, da jedni druge bilateralno podržavamo na tom putu - kazala je Marina Pendeš.

Komentari

NA VRH