REAKCIJE

Sarajevo nije imalo volju da riješi problem migracija u USK

Denis Avdagić, politički analitičar iz Zagreba, podsjeća u razgovoru za „Avaz“ da već dugo upozorava kako migrantska kriza nije smjela biti prepuštena samo jednom kantonu u Bosni i Hercegovini

Piše: S. KURT

6.6.2019

Denis Avdagić, politički analitičar iz Zagreba, podsjeća u razgovoru za „Avaz“ da već dugo upozorava kako migrantska kriza nije smjela biti prepuštena samo jednom kantonu u Bosni i Hercegovini.

- Nisam bio optimista da će to biti mirna situacija, upozoravao sam na moguće eskalacije s dolaskom ljeta – kaže Avdagić i dodaje da je sada, prema njegovoj ocjeni, situacija u Unsko-sanskom kantonu neizdrživa.

Gordijev čvor

S jedne strane, odgovorni za to su, kaže on, u Sarajevu, gdje nije bilo dobre volje da se pomogne USK.

- BiH i Federacija trebale bi razmišljati da se migranti razmještaju. Svi smo morali biti realni i znati da migranti žele biti blizu granice. To je Gordijev čvor koji se ne može raspetljavati ni u Bihaću, ni u Sarajevu. Nema dobre volje ni u Evropi, ni između Beograda, Zagreba i Sarajeva da se to riješi. Nema dobre volje čak ni iz Sarajeva prema Bihaću – dodaje Avdagić.

Upozorava i na činjenicu da Sarajevo što prije mora riješiti problem.

- USK dobrim dijelom živi od turizma, dolazi ljeto, s njim turisti, ali i velika dijaspora. Pretpostavljam da će granica biti dobrim dijelom blokirana – kaže Avdagić.

Ističe i da je sve ovo rezultat nespretnosti Evrope da kvalitetno odreagira na pitanje migranata, te da same finansije, podrška za otvaranje centara i održavanje nisu rješenje, a u ovom trenutku nije više ni dostatno.

Tražiti rješenje

- Niti migranti žele biti ovdje niti oni žive u normalnim uvjetima. Ne žele biti zatvoreni ni u Hrvatskoj. Rješenje se mora tražiti na izvorištima ili prvim zemljama preko kojih dolaze u Evropu. Jedan dio i dalje dolazi preko Grčke, sada već i preko Srbije, nešto uspije doći do BiH – dodaje on.

Šta gori u BiH 

- Treba uzeti u obzir da su bili evropski izbori, sada treba složiti novu scenu, migranti nisu prioritet nikome. Nije politički oportuno otvarati tu priču dok god ne gori. Ovo sada kako je, za Evropu ne gori. U BiH, da budemo iskreni, ima mnogo drugih stvari koje gore – kaže Avdagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.